Mektić o povratku državljana BiH sa stranog ratišta: Odluka Predsjedništva je neozbiljna

BEZ SINHRONIZACIJE

Mektić o povratku državljana BiH sa stranog ratišta: Odluka Predsjedništva je neozbiljna

Objavljeno na dan 03.12.2019 - 13:19 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, komentarišući povratke bh. državljana sa stranih ratišta, kazao da će naša država primiti sve svoje državljane, ali je dodao da je Predsjedništvo BiH donijelu neozbiljnu i brzopletu odluku.

"Prihvatam obavezu da se naši državljani vrate, jer su naši državljani i jer im se ne može zabraniti povratak po međunarodnim standardima", rekao je Mektić.

On je istakao da ga je iznenadila odluka Predsjedništva BiH da u subotu u našu zemlju stiže grupa osoba sa sirijskog ratišta. Mektić je dodao da se trebaju utvrditi identiteti svih ljudi i njihova državljanstva te zdravstveno stanje.

"Mi pripremamo što možemo do subote. Mora se provjeriti njihovo zdravstveno stanje, pripremiti se moramo jer stižu maloljetne osobe, a ne znamo da li imaju pratnju ili ne. Kakve će ih porodice prihvatiti, šta ako dijete od 12 godina smjestimo u radikaliziranu porodicu, šta očekivati", zapitao je Mektić.

On je odluku Predsjedništva BiH nazvao neozbiljnom.

"Neko je nekome htio da odobri, da popravi svoj status na osnovu toga. Donijeli su odluku koju ne možemo pripremiti do subote", naglasio je Mektić.

Ministar sigurnosti smatra da svi nivoi vlasti moraju biti sinhronizovano uključeni u povratak radikalnih osoba.

"Neka donesu zaključak da prihvatamo 500 ljudi, ali dajte da to radimo sinhronizovano, svi imaju svoj dio posla - i ministarstva i entiteti i kantoni i općine.

Ističući da se ne zna tačan broj koliko djece stiže u BiH, Mektić je rekao da će trogodišnje dijete koje je ostalo bez roditelja i braće, prihvatiti djed i baka u Sarajevu, za koje je izvršena provjera.

Ukoliko u subotu stigne i devet osoba s međunarodne potjernice, kojima je određen pritvor, Mektić je rekao da će da će oni biti proslijeđeni Tužilaštvu BiH.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!