Mektić: Službe na oprezu, indicije o novom napadu u BiH

Moramo policijske i bezbjednosne agencije u BiH osloboditi političkih uticaja.

Mektić: Službe na oprezu, indicije o novom napadu u BiH

Objavljeno na dan 03.05.2015 - 08:17 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / aljazeera.net


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za banjalučku Alternativnu televiziju da su "bh. sigurnosne službe dobile dojavu o prijetnjama terorističkim napadom u Bosni i Hercegovini".

"Dobili smo određenu informaciju od jedne partnerske službe iz regiona da postoje indicije i obavještajni podaci o mogućnosti novog terorističkog napada u BiH", istakao je Mektić.

Dodao je da su sve sigurnosne agencije u BiH ozbiljnije shvatile prijetnju i reagirale na ovu informaciju, što će doprinijeti njenom rasvjetljavanju.

Prema njegovim riječima, preduzete su i sve mjere vezano za sigurnost prema objektu za koji je postojala određena informacija da bi mogao biti predmet napada.

Neophodne promjene u razmjeni podataka

Mektić je rekao da je nekoliko dana prije napada na Policijsku stanicu u Zvorniku postojala određena informacija koja je podijeljena svim sigurnosnim agencijama u BiH, a ukazivala je "na činjenicu da bi mogao biti izvršen određeni teroristički napad".

Ocijenio je da bi bilo neophodno da svaka sigurnosna agencija u BiH u okviru svojih poslova i nadležnosti izvrši analizu kako su i na koji način postupali sa tim sigurnosnim podatkom i da li su preduzeli mjere i radnje u sprečavanju takvog događaja.

"Nadam se da smo iz svega toga posljednji put svi izvukli pouku. Nakon terorističkog napada u Zvorniku vidio sam da sve bezbjednosne agencije u BiH izražavaju punu opredijeljenost u vezi sa svim oblicima saradnje kada je u pitanju borba protiv terorizma u BiH", istakao je Mektić.

Mektić smatra da treba nešto mijenjati u smislu saradnje i elektronske razmjene podataka između sigurnosnih agencija u BiH i tužilaštava.

"Moramo policijske i bezbjednosne agencije u BiH osloboditi političkih uticaja, dok u Tužilaštvu BiH moramo uspostaviti posebno odjeljenje sa tužiocima koji bi se isključivo bavili pitanjem terorizma u BiH", zaključio je Mektić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!