MEKTIĆ: UNAPRIJEDITI BEZBJEDNOST U PRIHVATNIM CENTRIMA USK-A

Sarajevo

MEKTIĆ: UNAPRIJEDITI BEZBJEDNOST U PRIHVATNIM CENTRIMA USK-A

Objavljeno na dan 24.01.2019 - 14:56 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba


Svi migranti u Unsko-sanskom kantonu, njih oko 3.000, smješteni su u privremene prihvatne centre u Sedri, Biri, Đačkom domu i Miralu, a jedan od prioritetnih ciljeva je unaprijeđenje bezbjednosti unutar tih objekata, istaknuto je na sastanku ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovne Dragana Mektića sa delegacijom USK-a.

Mektić se u Sarajevu sastao sa premijerom USK-a, Mustafom Ružnićem, predsjedavajućim Skupštine Aganom Bunićem, ministrom unutrašnjih poslova Nerminom Kljajićem, policijskim komesarom Mujom Koričićem, te gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, sa kojima je razgovarao o trenutnoj migrantskoj situaciji te planovima i pripremama za upravljanje migracijama u narednom periodu.

Kako je rečeno, trenutna situacija u tom kantonu je zadovoljavajuća, ali unaprijeđenje bezbjednosti unutar ovih objekata biće omogućeno ograničavanjem izlazaka mimo utvrđenih termina i izmještanjem u Imigracioni centar počinilaca težih krivičnih djela.

Delegacija USK-a je insistirala da se ograniči broj migranata na području tog kantona u skladu sa smještajniom kapacitetima ova četiri centra, zbog održavanja bezbjednosti, ali i funkcionisanja ovog kantona.

Tokom sastanka, Mektić i članovi delegacije USK-a izrazili su nezadovoljstvo zbog nesaradnje i izostanka koordinacije kod određivanja prioriteta od strane pojedinih međunarodnih organizacija koje su u ime BiH dobili novac iz fondova EU za zbrinjavanje migranata.

Mektić je podržao zahtjev za tehničko opremanje MUP-a USK iz fondova Evropske unije, te podršku zdravstvenim ustanovama i školama u USK-u koje su dodatno finansijski opterećene zbog povećanog broja migranata u ovom kantonu.

Takođe, predstavnici USK su ukazali da postoje dokazi da policija Hrvatske ulazi duboko u teritoriju BiH i ilegalno prebacuju migranate na teritoriju naše države, pa čak i neke osobe koje je zaustavila policija Slovenije.

Kako je saopšteno, Ministarstvo bezbjednosti BiH će diplomatskim kanalima upoznati policiju Hrvatske sa ovim navodima i zahtjevati da se poštuju sporazumi o readmisiji i zaustavi ovakvo nezakonito djelovanje.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!