Memić o smještaju migranata u Blažuju: Normalno je da će stanovništvo negodovati

NAČELNIK ILIDŽE

Memić o smještaju migranata u Blažuju: Normalno je da će stanovništvo negodovati

Objavljeno na dan 02.12.2019 - 13:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nakon najave da će dio migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća biti premješten u kasarnu Blažuj koja se nalazi na teritoriji općine Ilidža, oglasio se i načelnik spomenute općine Senaid Memić.

Memić poručuje da je nemoguće raditi nešto na području te općine, a da ne postoji službena korespodencija sa nadležnim za rješavanje ovog problema.

"Ni Vijeće ministara ni Vlada Federacije BiH se zvanično nisu obratile Općini Ilidža. Postoji dogovor općina iz Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo da smještaj migranata bude pod određenim uslovima i određenog kapaciteta disperziran na čitavo području Bosne i Hercegovine. Normalno je da će stanovništvo MZ Blažuj i drugih dijelova općine Ilidža negodovati i štititi se od loših posljedica mogućeg smještaja. Naš uslov za ovo je bio da se ne dozvoli haos nego da se ljudski postupa uz apsolutnu kontrolu kretanja i ponašanja kao i stanja migranata", smatra Memić.

On dodaje da kako ne bi pojedini funkcioneri prebacivali teret na lokalnu zajednicu, poručuje da su spremni pomagati i sarađivati u svemu što će Bosnu i Hercegovinu prikazati humanom državom.

"A nismo spremni prihvatiti odgovornost za bilo čiju nesposobnost od nivoa države do nivoa Kantona. Opominjem da ne postoje ni policijske ni političke snage koje mogu ovaj problem kanalisati, te očekujem da plan funkcionisanja bilo čega što ima veze sa lokalnom zajednicom mora biti prihvaćeno od lokalne zajednice. Pozivam da svi koji imaju obavezu učine sve da ovaj problem bude riješen ljudski, pošteno i onako kako ćemo sačuvati i naše i dostojanstvo žrtava migrantske krize", zaključuje Memić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!