Midžić: Razočaran sam u državne institucije, Bihać ovo nije zaslužio

Crveni križ Bihać

Midžić: Razočaran sam u državne institucije, Bihać ovo nije zaslužio

Objavljeno na dan 13.06.2019 - 09:19 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Selam Midžić iz Crvenog križa iz Bihaća je jutros za N1 govorio o trenutnoj situaciji sa migrantskom krizom u USK te aktivnostima Crvenog krsta.

"Opslužujemo dva migrantska centra, svaki dan se sprema oko 2.000 obroka. U proteklom periodu Crveni križ Bihaća uslužuje migrante i van migrantskih centara. Uslovi u kojima žive migranti su van ljudskog dostojanstva. Crveni križ za sada ima tri fronta i to dodatno opterećava i organizaciju i ljude koji su uključeni u aktivnosti", kazao je Midžić.

Dodao je da zvanično postoje četiri centra, tri u Bihaću i jedan u Kladuši.

"Zvanično imaju četiri centra, također imaju dva dijela gdje su popunjeni kapaciteti i migranti se nalaze van centra. Centri Sedra i Borići su popunjeni", kazao je i dodao.

"Prema onome što radimo i vidimo na terenu, ispred Bire ima oko 700 migranata bez smještaja. Veliki broj migranata je također u Kladuši i Bihaću smješten po privatnim smještajima što otežava rad i brigu".

Dodao je još da je bilo pomoći od nekih organizacija, ali da Bihać kao grad nije zaslužio da "svi teret krize skidaju sa sebe".

"U proteklom periodu smo imali pomoć od Crvenog polumjeseca iz Turske, italijanski Crveni križ, donacije iz SAD-a koja nam je obezbijedila dovoljne količine higijenskih artikala. Sve su to donacije koje su omogućile da napravimo dodatne zalihe planirajući šta će se desiti. Ispočetka su građani dali ogroman doprinos migrantskoj krizi i tako smo i izdržali taj period krize. Jako sam razočaran u državne institucije, u sve gradske i općinske uprave. Ovo grad Bihać nije zaslužio, svi teret migrantske krize skidaju sa sebe".

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!