TRENUTNO ČITATE
Migranti bez kućnog reda

BiH

Migranti bez kućnog reda

Objavljeno na dan 08.05.2019 - 04:54 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Napad na maloljetnog dječaka u Sarajevu kojeg su, prema tvrdnjama njegove porodice, pokušali opljačkati migranti novi je krik da vlasti u BiH ozbiljnije pristupe migrantskoj krizi. Strah i strepnja roditelja koji su čekali da se završi tri i po sata duga operacija sinove glave, srećom uspješna, opomena su da je problematika puno složenija od deklarativne brige za suzbijanje ksenofobije u BiH. Želja da se razvije empatija prema migrantima ne amnestira vlasti, a posebno policijske i sigurnosne agencije koje nikako da shvate kako parcijalna rješenja nikome ne donose dobro, ni migrantima, ni građanima. Samo naivnim nije bilo jasno da ignorisanje opravdanih zahtjeva građana i vlasti iz Unsko-sanskog kantona neće migrantsku krizu izolovati kao isključivo lokalni problem. U tom kontekstu jako je važno objektivno analizirati i postupke policije u ovom kantonu, a sve s ciljem traženja najboljih rješenja kako se ne bi stalno bavili isključivo posljedicama aktuelnog stanja.

PIŠE: ERNAD METAJ

Skoro je nevjerovatno kako su odgovorni u sigurnosnom sektoru BiH ignorisali činjenicu da je migrant optužen za seksualno zlostavljanje djevojčice s posebnim potrebama u Bihaću nestao iz BiH. Pri tome, on je bio zaražen virusom HIV-a. MUP USK-a svoj dio posla je obavio i to dva puta, ali su zakazale ostale institucije. Svi su se pozivali na nedostatak nadležnosti odašiljući opasnu poruku o nekažnjivosti nekih zločina. Nema ništa ksenofobično u tome da se mora osigurati poštivanje zakona ove zemlje, baš kao što bi se morao znati kućni red u migracionim centrima. U jednom od njih je neko vrijeme nakon počinjenog krivičnog djela nesmetano boravio odbjegli migrant. Taj njegov boravak bio je direktna prijetnja i drugim migrantima za čiju se sigurnost mnogi bar deklarativno brinu. Tome u prilog govore i njihovi česti međusobni sukobi, ali i evidentirani slučajevi silovanja. Iako to traže već mjesecima, vlasti USK-a nikada od nadležnih za funkcionisanje migrantskih centara na uvid nisu dobile kućni red.

Puno odgovora javnost očekuje od Službe za poslove sa strancima. Prije svega, da li su tačne tvrdnje zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića kako je “strašno da u BiH ne znamo ni broj ni identitet migranata”?! Slične poruke stižu i iz MUP-a RS-a. Direktor policije u ovom entitetu Darko Ćulum krajem februara ove godine je izjavio da se “identitet migranata teško utvrđuje jer ih 90 odsto nema nikakve dokumente kod sebe”. To je na satiričan način oslikao i poznati bubnjar iz Bihaća Igor Pečenković nakon što je imao sukob s migrantima. “Hodaju bez ikakvog dokumenta, mogu svima ući u kuću i svi se zovu Muhamed Ali. Ovdje će biti sve gore i gore.”

Do početka ove godine, prema tvrdnjama Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima, ova institucija je evidentirala i uzela podatke za 24.000 migranata. Iako i sam priznaje da je teško utvrditi njihov stvarni identitet, Ujić je hrabro istakao kako su u saradnji sa ostalim policijskim agencijama iz BiH i svijeta uspjeli otkriti sva lica koja mogu predstavljati opasnost po našu zemlju. “Broj tih lica nije veliki, jer se ne radi samo i izbjeglim i raseljenim licima, nego je tu bilo riječi i o ekonomskim migrantima, pa čak i članovima takozvanog ISIL-a, dakle govorimo o mješovitim migracijama”, naveo je Ujić.

Ono što Ujić prešućuje je koliko njegovi inspektori kontrolišu migrante nakon što budu registrirani. Prema zakonima BiH, oni bi u roku od 14 dana trebali podnijeti zahtjev za azil ili biti protjerani iz BiH. Bilo bi dobro da Ujić demantuje tvrdnje nadležnih u Bihaću da u njihovim migracionim centrima boravi preko 80 odsto onih kod kojih je taj rok istekao. Važno je i da se zna koliko migranata zaista dolazi iz zemalja pogođenih ratom, a koliko i zašto bježi iz 30-ak drugih. Da li i zašto nadležni u BiH prihvataju sve više izjava da su migranti maloljetni, jer prošao je mart, za kada je Ujić najavio novu biometrijsku opremu uz pomoć koje će se moći za 2 minute utvrditi identitet osobe.

Nakon napada na građane javnost zaslužuje i neke odgovore iz MUP-a KS-a jer se stiče dojam da njihov operativni plan nije makao dalje od nade da su tu samo zbog proputovanja ka Bihaću. Tamo je policija počela raditi svoj posao, pa je migranata sve više u Sarajevu i drugim gradovima BiH. Policajci u USK-u su stalno na terenu, legitimisali su preko 11.000 migranata i vratili povjerenje građana u ovu instituciju. Razbijena glava maloljetnog dječaka ne ide u prilog MUP-u KS-a koji još nije prevrnuo ni svaki kamen kako bi pronašao ubice svojih kolega. Treba uraditi sve kako bi se promijenio utisak da prava i sigurnost građana BiH ipak nisu u drugom planu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!