Migrantska kriza polako eskalira u Krajini: Zašto ne zovemo u pomoć policiju iz drugih kantona i Oružane snage?

Nakon niza obračuna

Migrantska kriza polako eskalira u Krajini: Zašto ne zovemo u pomoć policiju iz drugih kantona i Oružane snage?

Objavljeno na dan 07.06.2019 - 10:30 | Izvor: USKinfo.ba |


Nakon niza obračuna proteklih dana koji su se odigrali na području općine Velika Kladuša, svima je postala jasno da MUP USK-a nema kapacitete da iziđe sam na kraj sa ovim problemom. Migranti se jesu obračunavali međusobno, što također nije zanemarivo, ali postavlja se pitanje šta bi se desilo da su svoje "aktivnosti" usmjerili protiv domaćeg stanovništva. Straha od posljedica očito nema, što je evidentno postalo nakon napada na policijske službenike u Velikoj Kladuši. U tim neredima povrijeđena su tri policajca i oštećeno je jedno policijsko vozilo. 

Drugo pitanje, šta bi se desilo i kakva bi reakcija bila da se takav napad odigrao u Sarajevu? 

Treće, naši "specijalci" išli su pružiti podršku kolegama iz Sarajeva prilikom potrage za ubicom Edinom Gačićem, te osiguravanju EYOF-a, olimpijskih igara mladih koje su održane u Sarajevu. Zašto se sad ne dešava obrnuto. Jasno je, a jučer nam je to i potvrđeno iz MUP-a da policajaca u cijelom USK-a ima kao migranata u Velikoj Kladuši (po službenim podacima). Gdje su oni koji u ovom trenutku nisu na poslu, u smjeni, na bolovanju i slično. Također, šta je sa migrantima koji nisu nigdje evidentirani.

Dakle, situacija je cijelo vrijeme bila "pod kontrolom" jer su migranti tako željeli.

Kad su uzeli "letve" i odlučili da se obračunavaju, policija je priznala kako nema kapacitete da ih "proganja" i traži po livadama i šumama Velike Kladuše. To što ih ima premalo i što nemaju opremu i mogućnosti za takve "operacije" nije kriva naša policija. Razumijemo da su na izmaku snaga i cijenimo sve što su uradili u proteklom periodu. Uvijek su prvi bili na udaru i zadnji video snimci iz Velike Kladuše su to i pokazali. 

Došao je trenutak da se zatraži pomoć policijskih agencija, FUP-a, MUP-ova i sličnih tijela iz drugih kantona. Ipak, to se ne dešava. Zašto? Zašto je prikazivanje situacije mirnom, pod kontrolom i nepriznavanje nemoći i potrebe za tuđom pomoći, važnije od ljudskih života naših policajaca i građana USK-a, prvenstveno Velike Kladuše i Bihaća, ali i migranata?

Vlada USK-a je radila "vanredni" press u 22 sata kada su bile aktuelne poplave u USK-a prije mjesec dana, zašto sad nema ni saopćenja? Zašto Operativna grupa ne zasjeda? Zašto šuti ministar MUP-a, a desio se i dešavaju se napadi na policiju. 

Za dvije sedmice, navršiće se tačno godinu dana kako je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić obećao angažman Oružanih snaga na zaštiti istočne granice. Zašto Željko Komšić jučer kritikuje Graničnu policiju za propusnost istočne granice, a ne angažuje se na "dizanju" Oružanih snaga kojima je Predsjedništvo, čiji je član, vrhovni komandant. Zašto živimo u zemlji u kojoj su politika i politički poeni važniji od ljudskih života. Zašto takve biramo godinama na izborima?

Što bi rekla Dubioza kolektiv, hiljadu zašto al' nijedno zato!

Trudimo se biti objektivan medij koji ne dijeli ljude na SDA, A-SDA, DF, SBB, Našu stranku, Nezavisni blok, SDP, Laburiste, i ostale koji nisu u Skupštini. Ne zanima nas ko je vlast, ko je opozicija, a ko bi sutra iz opozicije mogao preći u vlast i obrnuto. Vodimo se logikom i iz tog razloga apelujemo na sve kojima su ovakve podjele bitnije od ljudskih života i sigurnosti građana, da se uozbilje i počnu ponašati u skladu sa svojim pozicijama, funkcijama i odgovornostima koje idu sa tim funkcijama. 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!