Mihajlović: Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo u junu

Dionica u Srbiji

Mihajlović: Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo u junu

Objavljeno na dan 12.03.2019 - 14:26 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Radovi na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, odnosno na izgradnji dionice kroz Srbiju, Sremska Rača-Kuzmin planirani su za juni, izjavila je danas ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je danas u Beogradu razgovarala s investitorom, projektantom i izvođačem radova na budućem autoputu Beograd-Sarajevo o dinamici i početku radova na izgradnji dionice kroz Srbiju Sremska Rača-Кuzmin, koja je planirana za juni ove godine.

- Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijeli region. Naš strateški cilj je povezivanje s regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na dionici Sremska Rača-Kuzmin započnu u junu, u prisustvu tri predsjednika - Aleksandra Vučića, Tayyipa Erdogana i Milorada Dodika - rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i turske kompanije "Tasyapi", potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu.

Dionica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 17 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 220 miliona eura, dok je dionica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona eura.

- Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH s koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno s autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege - navedeno je u saopćenju.

Sastanku je prisustvovao Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije", koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik turske kompanije "Tasyapi", koja će izvoditi radove.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!