Mijatović pisao Dačiću: Nemate pravo kao gost da vrijeđate i pravite nemir u BiH

NOVA REAKCIJA

Mijatović pisao Dačiću: Nemate pravo kao gost da vrijeđate i pravite nemir u BiH

Objavljeno na dan 09.07.2019 - 07:41 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Vojin Mijatović uputio je otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Srbije Ivici Dačiću povodom izjave da bi "Srbija i Republika Srpska mogle imati zajedničku vanjsku politiku".

Dačić je danas u Sarajevu, komentarišući nedolazak delegacija Albanije i Kosova na samit Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, između ostalog kazao da bi Srbija mogla isto postupiti kada je riječ o bh. entitetu RS.

"Mogli bismo, što da ne", poručio je srbijanski ministar. On je ocijenio da je riječ o stvaranju "Velike Albanije" pitajući šta bi bilo kada bi Srbija potpisala takav sporazum s bh. entitetom RS. 

Na njegovu izjavu je reagovao i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a poručivši da BiH vodi suverenu vanjsku politiku i da će tako ostati za vijeka i vijekova.

"Gospodine Dačiću, na početku želim vam dobrodšlicu u BiH, zemlju dobrih ljudi, zemlju čestitih ljudi, zemlju koja želi dobro svim svojim komšijama kao i svim ostalim zemljama u čitavom svetu. Bosna i Hercegovina je suverena država sastavljena od dva entiteta i Distrikta Brčko", navodi se na početku pisma.

"Ja sam Srbin i Bosanac iz Banje Luke, ovdje rođen i ne planiram ići iz svoje države BiH. Vaše, u najmanju ruku, neozbiljne i nekorektne izjave vrijeđaju lično mene kao i svakog normalnog čovjeka koji živi u ovoj državi. Dolazite kao drag gost i komšija, ali vam to ne daje za pravo da nas vrijeđate, da pravite nemir u našoj zemlji, i da zbog političkih problema sa kojima se nažalost Srbija suočava, iste prenosite na našu zemlju", poručio je Mijatović.

On ističe da je svjestan problema sa kojima se suočava Srbija u vezi sa pitanjem Kosova.

"Siguran sam da bi svako iz BiH učinio sve da pomogne da se isti riješi što bezbolnije i brže, ali je to teret sa kojim se Srbija realno suočava i koji će morati sama da riješi. Vi ste gospodine Dačić, iskusan političar i umjesto što po bijelom svijetu pjevate Miljacku i to jako loše, uradite nešto za Bosnu i Hercegovinu. Uradite nešto na konačnom pomirenju u ovoj zemlji", navodi Mijatović.

On podsjeća da je Ivica Dačić bio jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića.

"Evo pitam vas javno šta ste uradili da spriječite neke od tih stvari 90-ih godina. Ništa gospodine Dačić. Zbog te vaše politike su izgubili živote na desetine hiljada Bosšnjaka i Hrvata samo zato što nisi bili Srbi, a ne puno manje Srba koji su se borili dok su vaši kriminalni eksponenti švercovali naftu, cigarete, brašno i bogatili se na ljudskim glavama."

Mijatović je poručio da se ministar vanjskih poslova Srbije ponaša kao jeftini kabadahija i širi nemir.

"Mnoge dobre stvari se dešavaju u Srbiji i smatram da je za to zaslužan isključivo gospodin Vučić. Sa mnogim njegovim stavovima se ne slažem ali poštujem šta radi za Republiku Srbiju. Vi ste gospodine Dačiću samo kineski privezak koji ne znam zbog čega gospodin Vučić nosi. Vi predstavljate nastavak jedene katastrofalne politike Slobodana Miloševića, koje se kao Srbin stidim. Vi, gospodin Dodik i slični politički destruktivci ste samo faktor nemira i destabilizacije kako našim zemljama tako i regionu", napisao je između ostalog Mijatović uz poruku Dačiću da je "jako loš političar i pjevač" te da više ne unosi nemir u BiH.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!