Milan Petković: Visoki zvaničnici SDA i DF-a se raduju sukobima i napadu na policiju RS-a

RASPRAVA U NSRS-U

Milan Petković: Visoki zvaničnici SDA i DF-a se raduju sukobima i napadu na policiju RS-a

Objavljeno na dan 18.04.2019 - 11:18 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Milan Petković kazao je danas tokom rasprave o Nacrtu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima da njegova stranka Ujedinjena Srpska podržava formiranje rezervnog sastava policije RS-a. Obrazlažući njegovo uspostavljanje, Petković je kazao da se sinoć, tokom gostovanja na jednoj federalnoj televiziji, "uvjerio koliko u FBiH postoji otpor" ovom prijedlogu.

- Kada sam sinoć vidio koliki je u FBiH otpor formiranju rezervnog sastava policije, uvjerio sam se da su visoki zvaničnici SDA i DF-a protiv i bio sam negativno iznenađen. Oni se raduju sukobima i napadima na policiju RS-a i pozivaju se na ovlaštenja koja treba da povlači visoki predstavnik u BiH – rekao je Petković.

Potpredsjednik NSRS-a Senad Bratić (SDA) kazao je da je neprimjereno govoriti na takav način, posebno da visoki funkcioneri SDA i DF-a priželjkuju sukobe.

- Mislim da je to jedna ružna konotacija. Vaša diskusija je bila korektna, a završena je na neprimjeren način – istakao je Bratić.

On je ukazao na negativna iskustva i zločine nad Bošnjacima, posebno tokom ratnog perioda, kada je u pitanju djelovanje rezervnog sastava policije RS-a.

- Rađeni su zločini nad mojim narodom. Mi tražimo od ministra da nam bolje obrazloži da sadašnji kapacitet ne može da odgovori potrebi i zadacima. Na ovakav način nećemo daleko otići i želim da se ova diskusija svede u realne okvire. MUP treba da se drži slova zakona kada je u pitanju ovaj predmet – kazao je Bratić.

Petković mu se zatim u replici izvinio, te rekao da su povod za njegove riječi bile sinoćnje izjave zamjenika ministra pravde BiH, funkcionera SDA, a koje su bile usmjerene protiv RS i njene policije.

-Veoma ostrašćeno, nekorektno i bez ikakve potrebe. Izvinjavam se vama lično, ali ne i stranci SDA – rekao je Petković.

Sjednica NSRS-a nastavljena je jutros raspravom o Nacrtu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Zastupnica PDP-a Jelena Trivić je kazala da u ovom zakonu dolazi do dupliranja pravnih normi, a ocijenila je da se neka ovlaštenja uvode nakon prakse koja je već postojala tokom nereda u Banjoj Luci iz kraja decembra prošle godine.

Govoreći o rezervnom sastavu policije, Trivić je rekla da se samo u jednoj rečenici navode razlozi za njegovo uspostavljanje, "sa ciljem podizanja sigurnosti na viši nivo".

- Nemam ni okvirni plan finansijskih sredstava. Mislim da je ovo pitanje zaslužilo malo više obrazloženja. Ako je migranstka kriza, u kojem obimu i drugo, jer sve je ostalo dosta maglovito – kazala je Trivić.

Nebojša Vukanović (SDS) je kazao da se formira rezervni sastav, a ne funkcioniše ni postojeći od 5.000 ljudi.

- Imaju 5.000 pripadnika, a ne mogu da uhvate nijednog korumpiranog čovjeka. Imamo afere, a niko da se, nažalost, nađe iza rešetaka. Treba izvršiti reformu MUP-a RS-a kako bi bio što funkcionalniji. Ako će se policija pokazivati na onome ko nije platio RTV pretplatu, nema tu sretne države – dodao je Vukanović.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!