Milanović i Erdogan razgovarali o reviziji Daytonskog sporazuma

Zagreb

Milanović i Erdogan razgovarali o reviziji Daytonskog sporazuma

Objavljeno na dan 16.01.2020 - 11:19 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Zoran Milanović je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom dan nakon izbora u Hrvatskoj razmatrao potrebu analize Dejtonskog mirovnog sporazuma, piše hrvatski list Nacional.

Kako se navodi, novoizabrani predsjednik Hrvatske u svom razgovoru sa Erdoganom nije previše detaljisao oko situacije u BiH, nego je glavna tema razgovora bila posvećena odnosima Hrvatske i Turske.

"Izvori bliski stožeru Milanovića Nacionalu su otkrili i da su se dvojica lidera složila da bi jedna od glavnih tačaka razgovora u narednom periodu trebala biti analiza funkcioniranja Dejtonskog sporazuma", navodi list.

Istovremeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Dejtonski sporazum ne može mijenjati mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da njegova zemlja neće dati pristanak na promjenu Daytona, ali da svi mogu da razgovaraju.

"Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je ljekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rješenja bez dogovora tri naroda, a to znači da i Srbi moraju biti pitani", kazao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smjeru bi išle te promjene - mnogi koji govore o promjeni misle da ona treba biti usmjerena ka smanjenju kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj entiteti ne bi imali nadležnost koju imaju danas.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!