Milioni maraka za boračke organizacije u FBiH: Od brige za veterane se ne živi, nego uživa

Muharem Fišo ministar za boračka pitanja Sarajevskog kantona

Milioni maraka za boračke organizacije u FBiH: Od brige za veterane se ne živi, nego uživa

Objavljeno na dan 30.11.2015 - 10:12 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Sarajevske općine i kanton za boračke organizacije izdvajaju 3.200.000 KM. Ministar Fišo misli da se za te novce može izgraditi 50 stanova.

Iz budžeta Kantona Sarajevo za rad boračkih organizacija godišnje se izdvaja 900.000 KM. Potroše se te pare, kaže Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Sarajevskog kantona, na plaće predsjednika organizacija, njihove sekretarice, struju, grijanje i ostale komunalije.

– Osim tog novca, dobiju boračke organizacije i novac za posebne projekte. Obično se radi o obilježavanju značajnih datuma u odbrani BiH. Zapravo, iz općinskih i kantonalnog budžeta za silne boračke organizacije izdvaja se 3.200.000 KM godišnje. Mislim da je taj novac bačen niz Miljacku i da je za te novce bolje napraviti 50 stanova i podijeliti ih šehidskim porodicama koje ni 20 godina nakon rata nisu riješile stambeno pitanje. Dakle, ti su milioni uludo bačen novac – siguran je ministar Fišo.

Novac za lijeka

Ismet Gurda, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Kantona Sarajevo, ne misli da boračke organizacije uludo troše novac. Pričao nam je i o akcijama podjele paketa s namirnicama ratnim vojnim invalidima, a što se finasira iz od ovog novca. Njegova plaća je, kaže, 800 KM, a ima i sekretaricu koja zaradi oko 650 KM mjesečno. Zaradi li Gurda, ili bilo koji drugi predsjednik boračke organizacije svoju plaću?

-Zaradi, al’ malo sutra. Meni je nedavno trebalo za lijeka. Tražio sam od općinskog saveza RVI da mi pomogne. Upute me na kantonalni, ovi na federalni savez. Kad mi je dojadilo kucati na vrata, posudio sam pare, kupio lijek – refereriše Amel Čukojević, RVI 40 posto.

Benjamin Preldžić, pukovnik Armije RBiH, RVI 70 posto i dobitnik Zlatnog ljiljana, bivši je funkcioner saveza RVI BiH. Priča kako su boračke organizacije, u 70 posto slučajeva, društva jednog lica. Zato je, veli, teško smijeniti nekog predsjednika boračke organizacije.

-Njihovi mandati traju po deset, petnaest godina. Dobro su plaćeni, a ništa ne rade. Na nedavno održanoj Skupštini SRVI BiH trebalo je da se smijeni predsjednik te organizacije. Nije bilo kvoruma. Desi se, upadnu u boračke organizacije finansijske inspekcije, belaj nađu, ali niko ne odgovara zato što su boračke organizacije pod šapom politike – vjeruje Preldžić.

Primao i regres

Desi se, poneka boračka organizacija dobije i novog predsjednika. Kad umre prethodni. Tako je jedan od nezamjenjivih predsjednika Unije veterana Sarajevskog kantona imao plaću od 1.400 KM, primao je i regres. Plaćao je taj savez, osim predsjednika, još tri profesionalno uposlena. Niti jedan nije imao plaću ispod hiljadu KM. Godišnje su izdvajali 3.000 KM za štampu. Opet, drugi je predsjednik, sad kantonalne organizacije demobilisanih boraca, osim plaće od 1.500 KM, regresa, u tom savezu zaposlio svoju suprugu. Bit će, ne samo da se lijepo živi od brige za demobilisane borce, nego se uživa.

– Imam troje djece koja se školuju i suprugu koja prima najnižu invalidsku penziju. Napišite to obavezno! Zašto ne bih primao plaću na ovoj funkciji? Moram i ja hraniti djecu – objašnjavao je.

Nema, izgleda, djecu samo predsjednik. Onaj Amel Čukojević ima ih također troje. Samo što Amel nije predsjednik, pa mora zavrnuti rukave da bi ih hranio. Nakon redovnog posla, nadniči ako ga ko zovne. I ne voza, poput većine predsjednika boračkih organizacija, službeni, nego svoj automobil.

Dakako, i svi kantoni, ali općine, izdvajaju silne milione za rad boračkih organizacija.

Čiča miča, gotova priča

Plaćama predsjednika boračkih organizacija bavio se, u vrijeme kad je bio ministar za boračka pitanja Sarajevskog kantona, general Nedžad Ajnadžić. Kad je vido kolike su im plaće, napisao je naredbu kojom se plaća predsjednicima boračkih organizacija ograničava na 1200 KM, ukidaju im se dnevnice. Dakako, ništa od toga nije bilo. Koordinacija boračkih udruženja napisala mu je da će razmotriti naredbu, dostaviti mišljenje i “čiča miča, gotova priča“.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!