Ministar Adnan Alagić primio Iman Hodžić iz Bihaća, osvajačicu zlatne medalje na takmičenju u New Yorku

Učenica Richmond Park koledža u Bihaću

Ministar Adnan Alagić primio Iman Hodžić iz Bihaća, osvajačicu zlatne medalje na takmičenju u New Yorku

Objavljeno na dan 01.08.2019 - 14:11 | Izvor: USKinfo.ba |


Ministra Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnana Alagića, posjetila je Iman Hodžić, učenica Richmond Park koledža u Bihaću, koja je na prestižnom takmičenju Genius olimpijada u Njujorku, osvojila zlatnu medalju.

Radi se o renomiranom međunarodnom takmičenju za učenike srednjih škola koje ima za cilj pronalazak rješenja za savremene okolišne probleme.

Tema projekta učenice Richmond Park koledža u Bihaću sa kojim je pobijedila u konkurenciji preko tri hiljade takmičara iz svih dijelova svijeta, je krajiški kesten i problem sa kojim se ova vrsta suočava u zadnjih nekoliko godina. Naime, krajiški kesten ugrožen je od strane ose šiškarice koja je prisutna kako u zemljama regiona tako i u BiH i napada samo pitomi kesten, što za posljedicu ima smanjenje uroda i do 80%.

Iman Hodžić upoznala je ministra Alagića da se odlučila za ovu temu kojom je mladima htjela skrenuti pažnju ne samo na okolišne aspekte zaštite ove autohtone vrste, već i na kesten kao na nešto što treba da ostane u nasljedstvu slijedećim generacijama i što se treba čuvati kao tradicija Bosanske krajine.

Ministar Alagić, zahvalio se učenici što je izdvojila vrijeme kako bi posjetila Ministarstvo i upoznala ga sa svojim projektom, te naglasio da će Ministarstvo i u narednom periodu u okviru svojih mogućnosti podržati sve projekte i aktivnosti koji trebaju doprinijeti zaštiti okoliša, a posebno onda kada se radi o mladim ljudima koji sa entuzijazmom nastoje dati svoj doprinos društvu.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!