Ministar Dedić u USK: Raditi na poboljšanju uslova života na selu

USK

Ministar Dedić u USK: Raditi na poboljšanju uslova života na selu

Objavljeno na dan 11.11.2017 - 10:55 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


Zajedno sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i načelnicima općina Bužima Zikrijom Durakovićem i Bosanske Krupe Arminom Halitovićem, danas je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić zvanično otvorio dionicu puta Priki Potok-Konjodor u općini Bužim, te dio puta na teritoriji općine Bosanska Krupa, izgrađenih u okviru projekta razvoja ruralnog poslovanja koji provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u partnerstvu sa IFAD-om, uz učešće općina u projektu.

"Ovim projektima Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastoji konkretnim mjerama poboljšati uslove života ljudi na selu. Ulaganje u infrastrukturu, a posebno cestovno povezivanje poljoprivrednih krajeva u kojima se proizvodi hrana koju jedemo sa tržištem, nezaobilazan je preduslov za razvoj poljoprivrede i općenito za širenje privrednih aktivnosti u ruralnim područjima koje su garant povećanja zaposlenosti," izjavio je ministar Dedić u obraćanju nakon ceremonije otvaranja puta.

Projekt razvoja ruralnog poslovanja finansijski podržava IFAD u iznosu od 33,5 miliona KM, a obuhvata 27 općina diljem Federacije, od kojih su tri u Unsko-sanskom kantonu: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Bužim.

Projekt je u fazi provedbe, a trajat će do 2019. godine. Cilj projekta je povećanje zaposlenosti u ruralnim područjima Federacije kroz podršku poljoprivrednim preduzećima, ulaganje u infrastrukturu, skladišne i rashladne kapacitete, obuku i edukaciju, kako bi se poljoprivrednicima omogućilo povezivanje sa tržištem i komercijalizacija malih poljoprivrednih gazdinstava.      

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!