Ministar Mirko Šarović traži početak gradnje Bloka 7, nejasno ko blokira

NAJVEĆA INVESTICIJA

Ministar Mirko Šarović traži početak gradnje Bloka 7, nejasno ko blokira

Objavljeno na dan 03.06.2019 - 15:42 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas sastanak s kineskim ambasadorom u BiH Ji Pingom, gdje je izrazio jasnu podršku izgradnji termoelektrane Bloka 7 TE Tuzla, čija gradnja čeka pismo podrške Vijeća ministara BiH, posljednjeg dokumenta koji treba da omogući početak gradnje.

U razgovoru za Klix ministar Šarović nam je potvrdio da je ovo pismo Vijeću ministara BiH pripremljeno i upućeno još prije mjesec i da će on sa svoje strane insistirati da se dokument nađe na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća ministara.

Sa druge strane, nejasni su razlozi zašto ovaj dokument još stoji na VM i ko koči davanje "zelenog svjetla" za početak ovog kapitalnog projekta. Podsjećamo, još 2016. VM je dalo podršku kineskom premijeru za ovaj projekt i od tada VM nije mijenjalo stav.

"Očekujem da se ovo pitanje što prije riješi jer je riječ o kapitalnom projektu izgradnje zamjenskog bloka za zastarjele blokove niske efikasnosti, a kojim će se doprinijeti smanjenju emisije štetnih gasova i osigurati energetska sigurnost i nezavisnost, dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova, sačuvati postojeća i stvoriti nova radna mjesta", kazao je.

Šarović naglašava da Vijeće ministara BiH ne smije biti kočničar u ovom važnom procesu i da mora što prije reagovati, jer je riječ o najvećem pojedinačnom infrastrukturnom projektu u BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!