Ministar pravde BiH: Uvesti kaznu doživotnog zatvora

Josip Grubeša za Avaz.ba

Ministar pravde BiH: Uvesti kaznu doživotnog zatvora

Objavljeno na dan 23.05.2019 - 14:01 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Nakon što je Narodna Skupština Srbije jučer usvojila kaznu doživotnog zatvora za najteža krivična djela, ministar pravde u Bosni i Hercegovini Josip Grubeša za Avaz.ba je kazao da bi i naša zemlja trebala razmotriti tu mogućnost.

Gotovo 160.000 građana u Srbiji podržalo je prijedlog nakon stravičnog ubistva mlade Tijane Jurić da se doživotno kazne krivična djela poput teškog ubistva, silovanja, obljube nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem.

- Razumijem koji je žalostan događaj potakao Srbiju da pooštri kazne za neka krivična djela, iako vjerujem da je uz to urađeno više analiza i studija koji su pokazali opravdanim ovakve mjere. Nadam se da ćemo i mi u BiH na vrijeme odreagirati u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno. To moramo prije nego da nam se dogodi slučaj koji će nas osvijestiti i koji će biti pokretač buđenja društva - rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, BiH se u tom slučaju treba ugledati na Srbiju te iskoristiti njihove analize i istraživanja.

- U BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da nam je kaznena politika iznimno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma, nego, dapače, ispod njega. To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima, nego o slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure - dodao je Grubeša.

Smatra da bi oštrije kazne mogle i utjecati na potencijalne počinioce teških krivičnih djela.

- Naravno da bi to imalo učinak. sudovi moraju barem u nekim slučajevima te kazne i izreći kako bi potencijalni počinioci bili svjesni prije izvršenja djela da ih u konačnici i čeka ta kazna. Mi ćemo svakako istražiti koji su pokazatelji vodili Republiku Srbiju da uvede ove kazne, ali sigurno napraviti i analize našeg zakonodavstva koje bi pokazale kako bi se pooštravanje kazni za neka djela odrazilo na kaznenu politiku i kriminal u BiH - kazao je.

Ipak, ministar pravde BiH poručuje kako bi te izmjene bile veliki izazov za našu zemlju s obzirom na različite nivoe i parlamente koji su nadležni za njihovo usvajanje.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!