Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić posjetio kamp Lipa - Šef kabineta Godinjak o razlozima posjete (FOTO)

Migrantska kriza

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić posjetio kamp Lipa - Šef kabineta Godinjak o razlozima posjete (FOTO)

Objavljeno na dan 26.03.2021 - 14:27 | Izvor: USKinfo.ba |


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić posjetio je danas kamp Lipa kod Bihaća.

Povod za današnji dolazak ministra ima više razloga, ali prvenstveno je to upoznavanje sa stanjem u kampu, te aktivnostima koje su urađene u proteklom periodu.

Mi smo danas imali i brifing koji su nam održali predstavnici Službe za poslove sa strancima i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a u kojem su nam prezentovali šta je sve do sada urađeno u kampu, ali i planove za naredni period. Konačno osposobljavanje ovog kampa planirano je kroz četiri faze. Dvije su već iza nas, a one su podrazumijevale stvaranje građevinskih preduslova za početak radova odnosno uklanjanje ostataka prethodnog kampa, te prikupljanje potrebne dokumentacije i osiguravanje finansijskih sredstava za nastavak, rekao je između ostalog Senahid Godinjak, šef kabineta ministra Cikotića.

Godinjak je dodao i da su danas od strane IOM-a upoznati sa informacijom da je raspisano ukupno 17 tendera kada su u pitanju radovi i aktivnosti u kampu Lipa.

To je skoro pri kraju. Iz IOM-a su kazali da bi to sve trebalo biti gotovo za tri sedmice. Nakon toga slijedi posljednja faza, a to je stavljanje svih tih kapaciteta u funkciju, istakao je Godinjak.

Šef Cikotićevog kabineta govorio je i o kapacitetu kampa Lipa koji je 1500 osoba.


Planirano je da kapacitet za muškarce samce iznosi 1000, 300 mjesta je ostavljeno za porodice, a 200 mjesta za maloljetnike.

U ovom trenutku u kampu Lipa se nalazi 990 migranata, potvrdio je za USKinfo.ba Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije MUP-a USK-a.

Pogledajte na fotografijama šta je zabilježila ekipa USKinfo.ba tokom boravka u kampu Lipa i posjete ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića.


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!