Ministarstvo odbrane BiH: Obuka jednog pilota košta između 300.000 i 400.000 eura

ORUŽANE SNAGE

Ministarstvo odbrane BiH: Obuka jednog pilota košta između 300.000 i 400.000 eura

Objavljeno na dan 19.02.2019 - 10:47 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Oružane snage BiH nisu ostale bez pilota. Naime, nedavo je u medijima, u prilično dramatičnom tonu, objavljena informacija kako je OSBiH u posljednje tri godine napustilo 10 pilota. Od tog broja sedmero ih je otišlo u penziju, jedan pilot je umro, a dvoje ih je iz drugih razloga napustilo službu u OSBiH.

Međutim, kako nam je rečeno iz Ministarstva odbrane BiH, OSBiH trenutno imaju 72 pilota. Također napominju kako je u istom periodu, odnosno u posljednje tri godine, prestao radni odnos za još 19 pripadnika zrakoplovno-tehničke službe.

U istom periodu u Oružane  snage BiH je primljen jedan pilot, kao i osam pripadnika zrakoplovno-tehničke službe, kao što su mehaničari i slično.

- Ministarstvo obrane BiH trenutno ne vrši obuku novih pilota, ali intenzivno pregovora s prijateljskim zemljama s ciljem obnavljanja ovog specifičnog kadra. Na sastanku s visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Turske prošle sedmice razgovarano je o saradnji OSBiH i Turske, posebno u oblasti školovanja i obuke. S tim u vezi dogovoreno je besplatno školovanje za nekoliko pilota helikoptera, a razmatrane su i dodatne opcije kojima bi turska strana omogućila besplatno školovanje za još veći broj pilota OSBiH – rečeno nam je iz Ministarstva odbrane BiH.

- Iz analiza nekih ponuda prijateljskih zemalja za obukom pilota na komercijalnoj osnovi, proizilazi da obuka traje od jedne do jedne i po godine, uz uvjet završenog visokog obrazovanja. Takva obuka košta od 300.000 do 400.000 eura, objašnjavaju u Ministarstvu odbrane BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!