Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke: Dodikova politika unazađuje BiH

PODRŠKA PRAVNOJ DRŽAVI

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke: Dodikova politika unazađuje BiH

Objavljeno na dan 26.02.2020 - 06:03 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je, kako navodi Deutsche Welle, saopćilo da njemačka vlada podržava Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu i funkcionirajuću zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države, te njen teritorijalni integritet".

"Centralni stabilizirajući faktor je pridržavanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih njegovih aspekata", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, dostavljenom na zahtjev DW-a, a što zapravo predstavlja zajedničku izjavu zemalja Kvinte.

Naglašava se kako "secesionistička retorika, jednako kao i blokade ili ultimatumi, unazađuje zemlju".

"Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije i ostvariti ekonomsku integraciju. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju."

Dalje se kaže kako "s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju."

"Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da su odluke Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet BiH, vrlo štetne za razvoj BiH i za njeno približavanje EU", stoji u saopćenju.

Navode kako su nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području.

"Nužno je i da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme", navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW-u dostavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kvinta je neformalna grupa za donošenje odluka i nastala je kao "direktorijum" različitih subjekata kao što su NATO i G7/G20. Prvi sastanci ove grupe su se dogodili osamdesetih godina prošlog stoljeća, a članice raspravljaju o svim važnim međunarodnim političkim pitanjima.


TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!