Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije, smatraju uvredom odluku da ostane džamija

ŽELE DA SE PROMIJENI

Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije, smatraju uvredom odluku da ostane džamija

Objavljeno na dan 14.07.2020 - 09:39 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) kritikovali su Tursku zbog promjene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju i traženje nafte i gasa u spornim mediteranskim vodama.

ABC News piše da su na prvom sastanku "licem u lice" nakon nekoliko mjeseci, 27 EU ministara vanjskih poslova su planirali razgovarati o zaoštravanju stava Ankare iako se ne očekuju neposredne mjere.

"Osuđujemo odluku o prenamjeni jedne takve građevine kakva je Aja Sofija. To će neminovno potaći nepovjerenje i promovisati podjelu između vjerskih zajednica i potkopati naše napore da radimo na dijalogu i saradnji", kazao je šef za vanjske poslove EU-a Josep Borrell.

Zatražio je od turskih vlasti da hitno razmotre poništenje ove odlike.

"Aja Sofija je prvobitno bila izgrađena u Istanbulu kao hrišćanska katedrala, a papa i drugi su izrazili tugu i kritikovali potez Recepa Tyyipa Erdogana", naveo je.

I glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas je izjavio kako se EU suočava s velikim izazovom i uvredom koju je nanio Erdogan.

Reagovao je i ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn.

"Ovo što se događa sa Aja Sofijom, to je udarac", rekao je Asselborn.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je uzvratio na navedene reakcije te odbacio međunarodnu intervenciju koja se odnosi na promjenu odluke da Aja Sofija ponovo bude džamija.

"Aja Sofija je proglašena za džamiju i mora se koristiti u te svrhe. Oštro odbacujemo komentare koji udaraju na suverena prava Turske", kazao je Cavusoglu za državnu radioteleviziju TRT.

Šef evropske diplomatije Josep Borrel prošle sedmice je posjetio Tursku, gdje je razgovarao i o sporu Ankare s Grčkom i Kiprom oko istraživanja nafte i gasa u istočnom mediteranskom regionu.

Turski brodovi za istraživanje i bušenje nafte su u pratnji ratnog broda nedavno istraživali u oblasti gdje Kipar insistira na tome da ima ekskluzivna prava. Turska vlada je saopćila da štiti svoje interese kada je riječ o prirodnim resursima na području kiparskih Turaka.

Cavusoglu je odgovorio i na ovaj problem.

"Ako bi se Grčka okrenula svojim maksimalnim naporima da pristane na pravednu podjelu prava i uvjerila Kipar u poštenu podjelu prihoda (od istraživanja prirodnih resursa), onda bi 80 posto naših problema bilo riješeno", kazao je Cavusoglu.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde izjavila je da su događaji na Mediteranu "razlog za zabrinutost" za EU, ali je insistirala da se pitanja ljudskih prava i demokratije razmotre i tokom redovnog mjesečnog sastanka.

Borrel je rekao da odnosi sa Turskom "nisu naročito dobri u ovom trenutku".

Foto:EPA-EFEPODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!