Miro Lazović tvrdi: Ime Republika Srpska nije prihvaćeno u Daytonu!

Član pregovaračkog tima u Daytonu

Miro Lazović tvrdi: Ime Republika Srpska nije prihvaćeno u Daytonu!

Objavljeno na dan 26.01.2019 - 11:10 | Izvor: USKinfo.ba | oslobođenje.ba


Miro Lazović, nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i član pregovaračkog tima u Daytonu, podsjetio se trenutka kada je pregovorima u Washingtonu 1994. istaknuta namjera Sjedinjenih Američkih Država da cijela Bosna i Hercegovina bude uređena kao federacija, a ne samo jedan njen dio. Ispričao je i kako u Daytonu nije prihvaćen naziv entiteta Republika Srpska.

Banja Luka ne smije pasti

Tokom pregovor u Washingtonu 1994. godine, Lazović je naglasio da je postavio pitanje zašto je predloženo da se samo dio Bosne i Hercegovine nazove Federacija Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, odgovor je bio da će biti namjera da se cijela država bude federacija.

Potom se osvrnuo na naziv entiteta Republika Srpska rekavši da je prva dva dana mirovnih pregovora u Daytonu bilo prepirki u delegaciji Bosne i Hercegovini otkud taj naziv dodavši:

"Ime Republika Srpska nije prihvaćeno u Daytonu. Od Hajrudina Somuna, tadašnjeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Turskoj sam saznao da je to ime predložio Richard Holbrook (medijator u Dejtonskom mirovnom pregovoru) Aliji Izetbegoviću (predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine) i Muhamedu Šaćirbeyu (ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine) nakon što je bio sa Slobodanom Miloševićem (predsjednik Savezne Republike Jugoslavije). Izvršen je veliki pritisak na Izetbegovića jer je Miloševićev uslov bio taj naziv kako bi pristao na mirovnu konferenciju".

U razgovoru za N1 se Lazović također prisjetio trenutka kada je Holbrook u prisustvu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu kazao kako Bill Clinton, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, smatra da Banja Luka ne smije pasti 1995.

Jedinstven grad

Ponovio je navod da je Holbrook poslije pregovora u Daytonu izrazio žaljenje zbog naziva entiteta Republika Srpska.

Kako je kazao, tačno je da je zahvaljujući pregovaračkim sposobnostima Harisa Silajdžića (premijer Vlade RBiH) Milošević pristao da Sarajevo ostane skoro jedinstven grad rekavši da Sarajlije zaslužuju da im pripadne grad zbog torture koju su preživjeli u ratu.

Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina izgrađena na pogrešnoj formuli i da se nastoje realizirati "ciljevi za koje se mislilo da su iza nas, a to su ratni ciljevi". Smatra da Bosni i Hercegovini nije potreban Dayton 2, već primjena evropskih principa tj. novi ustav.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!