Mitrović: U ovoj godini očekuje se dolazak više od 60.000 migranata u BiH

Dodatno ojačati granicu

Mitrović: U ovoj godini očekuje se dolazak više od 60.000 migranata u BiH

Objavljeno na dan 14.03.2019 - 15:37 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


U Bosnu i Hercegovinu bi u ovoj godini trebalo ući više od 60.000 migranata, dok ih je u prošloj godini bilo ukupno 24.000, rekao je ombudsmen za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović. 

U više od 98 posto slučajeva, kako je naveo, bili su bez ikakvih identifikacionih dokumenata, a ulazili su na mjestima koja nisu predviđena za prelazak bh. granice.

Predstavljajući u Narodnoj skupštini Republike Srpske specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija, Mitrović je naveo da oko 25 posto ovih osoba dolazi iz Sirije, a u gotovo 80 posto slučajeva su ekonomski migranti iz Pakistana, Irana, Iraka, Libije i Afganistana. 

Ombudsmeni za ljudska prava BiH obišli su sve lokacije gdje se nalaze migranti u BiH, a u preporukama iniciraju povećanje efikasnosti nadzora i kontrole granice, ulaska i boravka stranaca i podizanje na viši nivo zaštite sigurnosti građana BiH, kao i osiguranje adekvatnih prava za migrante.

- Najave su jako pesimistične. Upravljajmo krizom ili će u suprotnom ona upravljati nama - naglasio je Mitrović i pozvao na reagiranje svih nivoa vlasti da bi se adekvatno suočili s ovim, kako ga je nazvao, izuzetno ozbiljnim problemom.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!