Mladi iz 19 zemalja na Međunarodnom radnom kampu u Potočarima

BiH

Mladi iz 19 zemalja na Međunarodnom radnom kampu u Potočarima

Objavljeno na dan 09.06.2016 - 12:01 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Ove godine će na 11. Emmaus – Međunarodnom omladinskom radnom kampu koji će biti održan od 10. do 26. jula u Potočarima učestvovati 120 mladih iz 19 zemalja. Na konkurs koji je bio otvoren do 1. juna javilo se 300 kandidata iz BiH i cijelog svijeta.

– Imali smo skoro tri puta više prijava od kapaciteta Kampa. Ovo je do sada rekordan broj prijava mladih iz cijelog svijeta, na šta smo veoma ponosni. Kamp organiziramo i ove godine u saradnji sa opštinom Srebrenica. Naš cilj je da kroz aktivnosti Kampa u Srebrenici pomognemo stanovništvu Istočne Bosne u održivom povratku. Mladi učesnici Kampa iz 19 zemalja osim redovnih sportsko – edukativnih sadržaja, pomagat će povratnicima u sakupljanju ljetine, održavanju čistoće u Memorijalnom centru Potočari, a ove godine radit će i na izgradnji kuće koju MFS – EMMAUS gradi za jednu socijalno ugroženu porodicu», izjavila je Sabiha Mujkić koordinator za mlade i volonterizam Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS.

Ove godine učesnici su mladi iz 19 zemalja i to iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Kosova, Albanije, Turske, Švicarske, Velike Britanije, Grčke, Italije, Belgije, Nizozemske, Španije, Austrije, Francuske, Danske, Armenije, Azerbejdžana i naravno mladi iz Bosne i Hercegovine. Učesnici su različitih godina, sličnih iskustava i svi zajedno će ovo ljeto biti ujedinjeni u zajedničkom cilju.

Planirane su edukativne i zabavne radionice, razne sportske aktivnosti, izleti i druženja sa mladima. Cilj je približiti kamp lokalnom stanovništvu i skupa sa njima napraviti pozitivnu promjenu u Srebrenici.

Planirane radne aktivnosti su pomoć u održivom povratku socijalno ugroženih porodica kroz projekat izgradnje kuće za porodicu iz Jasenove i rekonstrukciju kuće porodici iz Ljeskovice – Skelani. Takođe, ove godine se priprema i uređenje eksterijera Europskog centra za civilni servis – Franco Bettoli.

Za učesnike kampa bit će organizovani izleti u glavni grad BiH Sarajevo, te na jezero Perućac i rijeku Drinu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!