Mladić iz Banje Luke govori španski, engleski i njemački, a sad intenzivno uči turski

POSLA U STRUCI NEMA

Mladić iz Banje Luke govori španski, engleski i njemački, a sad intenzivno uči turski

Objavljeno na dan 09.12.2018 - 11:46 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Mladen Mijić (21), turistički tehničar iz Krupe na Vrbasu, podno same Manjače kod Banja Luke, intenzivno posljednjih mjeseci uči turski jezik. Zbog turskog želi i da se preseli u Sarajevo kako bi u nekoj od tamošnjih odgovarajućih obrazovnih ustanova naučio ovaj, kako kaže, njemu veoma zanimljiv jezik.

– U Banjoj Luci kurseva turskog nema, već sam se raspitao. Zato želim u Sarajevo, da ga tamo naučim. No, problem su mi finansije, a u Sarajevu bih, vjerovatno, dobio i priliku da radim nešto. Posao ne biram, važno mi je samo da naučim ovaj jezik i ostvarim planove, a to je da znam što više jezika – kaže Mladen.

On je prije tri godine završio školu odličnim uspjehom. Posao u struci, nažalost, nije dobio, ali nije ni sjedio skrštenih ruku. Radio je u jednom banjalučkom kafiću i samousluzi i za to vrijeme naučio španski, i to toliko dobro da je položio za turističkog vodiča na španskom. To isto želi napraviti i s turskim jezikom, a prvu pomoć ka tom cilju pružila mu je, kako kaže, Ambasada Turske u BiH, čije mu je ljubazno osoblje poslalo literaturu za učenje turskog jezika.

– Tragao sam po internetu i našao njihov kontakt u Sarajevu. Bili su veoma ljubazni. Poslali su mi odmah knjige koje mi pomažu u učenju turskog – govori Mladen. Osim španskog, Mladen se odlično sporazumijeva i na engleskom i njemačkom jeziku, a pohvalio se i da je, zahvaljujući literaturi koju je dobio, savladao i osnove turskog, koji uči i po nekoliko sati dnevno.

ŽELI POMOĆI PORODICI

– Nisam imao srca da tražim ni marku od oca, koji radi u banjalučkom “Autotransportu” za 450 maraka. Pomogne i brat Branislav, koji tovari drva u šumi. Imamo i kravu i desetak ovčica i od toga živimo i školujemo najmlađu sestru Nikolinu – kaže Mladen, koji bi volio da uspije u životu kako bi pomogao i sebi i svojoj porodici.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!