MO BiH: Postrojavanjem vojnika na Dan RS-a u Banjoj Luci nije prekršen zakon

Saopćenje

MO BiH: Postrojavanjem vojnika na Dan RS-a u Banjoj Luci nije prekršen zakon

Objavljeno na dan 12.01.2017 - 11:20 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Povodom učešća vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, tačnije vojnika Trećeg pješadijskog (RS) puka, na proslavi 9. januara – Dana Republike Srpske, oglasilo se i Ministarstvo odbrane BiH.

Učešće vojnika na proslavi praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim izazvalo je brojne i burne reakcije u cijeloj bosanskohercegovačkoj javnosti, posebice nakon što je zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić potvrdio da je on potpisao odobrenje za učešće vojnika. Zbog toga je i njegova matična stranka, Savez za bolju budućnost, zatražila njegovu smjenu, a sve to je prouzrokovalo je nove reakcije javnosti, posebno one iz Federacije BiH koja je ogorčena.

Tim povodom je održan i sastanak ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, zamjenika ministra Seada Jusića i Borisa Jerinića, sekretara MO BiH Muhameda Smajića, načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Ante Jeleča, zamjenika načelnika ZŠ OS BiH generalmajora Mirka Tepšića i generalmajora Senada Mašovića. Svi oni su razgovarali o događajima u Banjoj Luci tokom 8. i 9. januara, te je utvrđeno kako nije prekršen nijedan zakon u vezi sa učešćem vojnika OS BiH na proslavi Dana RS-a.

„Na sastanku je utvrđeno kako unutar MO BiH i lanca komandovanja OS BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis u navedenom kontekstu, te su se OS BiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza“, ističe se u saopćenju MO BiH.

Usaglašeno je i to da MO i OS BiH ne smiju i ne mogu utjecati na dnevnopolitička zbivanja u državi, te da menadžmenti ove dvije institucije ostaju predani ispunjavanju svih planova i ciljeva u budućnosti, a u vezi sa održavanjem prosperiteta, efikasnosti i jačanja OS BiH.

Također, navodi se i da će biti održan sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, kako bi detaljnije definisali određene procedure, odnosno, analizirali i doradili postojeće regulative, a sve u cilju izbjegavanja eventualnih nesporazuma u budućnosti.

Podsjećamo, cijeli nesporazum nastao je onog trenutka kada je Mladen Ivanić, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH zatražio da Treći pješadijski (RS) puk OS BiH bude postrojen i da mu preda raport tokom proslave Dana RS-a, što je otvorilo brojne polemike u bh. javnosti.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!