Mogherini i Hahn izrazili podršku EU perspektivi proširenja za Zapadni Balkan

Sastanak s liderima

Mogherini i Hahn izrazili podršku EU perspektivi proširenja za Zapadni Balkan

Objavljeno na dan 21.09.2017 - 09:20 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn održali su sastanak s liderima Zapadnog Balkana.

Riječ je o radnom sastanku s liderima svih šest partnera sa Zapadnog Balkana na marginama 72. generalne skupštine UN-a u New Yorku, kako bi unaprijedili rad na putu EU integracija cijelog regiona.

"Iznova smo potvrdili nedvosmislenu podršku Evropske unije perspektivi proširenja za Zapadni Balkan, koja je nedavno iskazana i na nivou Evropskog vijeća, kao i od predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, u njegovom godišnjem govoru o stanju unije početkom ovog mjeseca. U skladu s tim opredjeljenjem, Evropska unija intenzivira svoju podršku svim partnerima da ostvare realistične ciljeve, kako bi njihov napredak postao ireverzibilan do kraja našeg mandata", piše u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahna.

Oni ističu zadovoljstvo da su lideri predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije Zoran Zaev potvrdili svoje opredjeljenje za pojačan rad na reformama, posebice u oblastima pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava te regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, kako bi se očuvao i iskoristio ovaj pozitivni zamah.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!