More kod Dubrovnika opet puno fekalija: Nemojte se kupati na ovoj plaži

Hrvatska

More kod Dubrovnika opet puno fekalija: Nemojte se kupati na ovoj plaži

Objavljeno na dan 12.07.2019 - 10:27 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


More na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu kod Dubrovnika onečišćeno je fekalnim vodama te se ne preporučuje za kupanje, obavijestio je u četvrtak Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, javlja Hina.

To je u posljednje dvije sedmice treća plaža na jugu Hrvatske koja je zatvorena zbog iznenadnog onečišćenja fekalijama.

Zavod je more za kupanje na plaži Donje Čelo uzorkovao 10. jula, nakon što je dan ranije u večernjim satima Centar 112 dojavio o iznenadnom onečišćenju mora. Analizom uzoraka mora utvrđeno je da ne udovoljava uslovima Uredbe o kvaliteti mora za kupanje.

Dodatni uzorci će se uzimati do prestanka onečišćenja.

Na plaži Srebreno u Župi dubrovačkoj 26. juna je analizom mora utvrđeno da rezultati prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije.

Nakon što je potkraj prošle sedmice crpna stanica javne odvodnje prestala raditi zbog nestanka struje, more na plaži dubrovačkog hotela Libertas Rixos onečišćeno je fekalnim vodama iz sistema odvodnje.

Kvar na crpnoj stanici je popravljen, a na plaži je istaknuta crvena zastava upozorenja, jer je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, nakon dojave o iznenadnom onečišćenju mora, analizom uzoraka utvrdio da prelaze granične vrijednosti za mikrobiološke parametre – bakterije, odnosno da ne udovoljavaju uvjetima Uredbe o kvaliteti mora za kupanje.

Po pisanju lokalnih medija, na iznenadno onečišćenje upozorili su građani, koji su javili da je more onečišćeno i smrdi.

Građani su i 17. juna dojavili o iznenadnom onečišćenju mora na toj plaži, ali je Zavod tada utvrdio da je more izvrsne kvalitete.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!