Muharem Dunić osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog ratovanja u Siriji

PROGLAŠEN KRIVIM

Muharem Dunić osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog ratovanja u Siriji

Objavljeno na dan 24.06.2020 - 10:44 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sud BiH osudio je Muharema Dunića na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog ratovanja u Siriji u sklopu terorističke organizacije IDIL.

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, izrekao je 23.6.2020. godine presudu u predmetu Muharem Dunić kojom je optuženi oglašen krivim što je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. 

Sud je optuženom Muharemu Duniću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 6 (šest) mjeseci. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i to od 19.12.2019. godine.

Optuženi Muharem Dunić kriv je što je u augustu 2014. godine stvorio plan, prikupio potrebne informacije, obezbijedio potrebna novčana sredstva i dogovorio s drugim osobama da zajedno sa svojim porodicama otputuju u Siriju i pridruže se IDIL-u, tzv. Islamskoj državi na području Sirije i Iraka.

Područje Austrije, gdje je boravio na privremenom radu, napustio je preko Međunarodnog aerodroma Beč, letom Beč-Istanbul, odakle je prešao tursko-sirijsku granicu i ušao u Siriju. Tokom boravka u Siriji optuženi Muharem Dunić je, kako se navodi u optužnici, za potrebe terorističke organizacije IDIL učestvovao u ratnim aktivnostima koja podrazumijevaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te zakona i običaja ratovanja. Tu je ostao do decembra 2019. godine kada se zajedno sa preostalim članovima IDIL-a u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije, tačnije grada Baguza.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!