Mujdža : Moramo ''pustiti pipke'' i učiniti sve da djeca koja to žele zaigraju za BiH

Za Faktor

Mujdža : Moramo ''pustiti pipke'' i učiniti sve da djeca koja to žele zaigraju za BiH

Objavljeno na dan 17.11.2017 - 11:55 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Brojne povrede spriječile su Mensura Mujdžu da u dresu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine upiše više od 36 nastupa, a iskusni 33-godišnji desni bek nedavno je zbog konstantnih problema s povredom koljena odlučio okončati karijeru.

Posljednju zvaničnu utakmicu Mujdža je odigrao u dresu Freiburga 15. maja 2016. godine, i to sa kapitenskom trakom oko ruke. Nakon transfera u Kaiserslautern problemi s hrskavicom koljena nisu mu dozvoljavali da se vrati na teren, pa je fudbaler sa tačno 100 nastupa u Bundesligi, ranije nego plasirano, odlučio okačiti kopačke o klin.

- Problemi s povredama traju već duže vrijeme, to jednostavno nije bilo normalno. Iako sam se osjećao jako dobro, koljeno više nije moglo. Hrskavica je totalno istrošena - kazao je Mensur Mujdža na početku razgovora za Faktor.

Peh kao i Bajramović

Karijera bivšeg mladog reprezentativca slična je onoj Zlatana Bajramovića, koji je također nosio dres Freiburga, a čiju su karijeru obilježile brojne povrede.

- Upoznat sam sa Zlatanovim slučajem, i moj je sličan. Dosta sam i pričao sa njim jer smo se imali priliku često družiti. Ka kraju se desilo da su iste stvari kumovale tome da se ranije oprostimo od terena. Ipak, mislim da smo obojica dosegnuli jedan nivo. Moglo se možda napraviti i puno više, ali mislim da sam ostvario dosta toga. To kažem jer sam najbolje godine proveo u Freiburgu, koji je klub koji je orijentisan na proizvodnju mladih igrača - istakao je rođeni Zagrepčanin.

Iako na klupskom planu nije napravio mnogo toga, Mujdža tvrdi da je nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu s reprezentacijom BiH njego najveći uspjeh.

- Mislim da nastup sa reprezentacijom na SP u Brazilu definitivno vrhunac moje karijere. Nisam imao priliku s klubom često igrati u Evropi, osim jedne sezone, tako da je nastup na Mundijalu najveća stvar za mene - naglasio je Mujdža.

Kao i svaki sportista Mujdžini planovi za budućnost u vezi su isključivo s fudbalom.

- Sigurno namjeravam da ostanem u fudbalu. Na koji način, to još nisam odlučio ni definisao, ali imat ću vremena da razmislim o tome. Neću dugo izbivati iz fudbala, a već je godina kako nisam ništa radio. Hoće li to biti trenerski posao ili nešto drugo, tek ću odlučiti.

Možda posao skauta za N/FSBiH, s obzirom na to da ste se afirmisali u Bundesligi gdje uvijek ima mladih fudbalera porijeklom s ovih prostora?

- Mislim da svi mi kojima je stalo do reprezentacije Bosne i Hercegovine trebamo otvoriti oči i pustiti pipke po svuda. U inostranstvu ima dosta talenata i trebamo činiti sve što je u našoj moći da obuku dres BiH, ukoliko kod njih za to postoji interes. To je način na koji svi moramo razmišljati, bili na funkciji ili ne - bio je Mujdžin odgovor na naše pitanje.

Osim Mujdže u budućnosti u dresu Zmajeva nećemo gledati ni Vedada Ibiševića, koji se nedavno i zvanično oprostio od omiljenog dresa.

- U principu me nije iznenadila odluka Vedada da se povuče iz reprezentacije s obzirom na to da smo često u kontaktu. Mislim da je Vedo kroz proteklih deset godina mnogo dao reprezentaciji i sigurno je da će kao veliki profesionalac nestostajati. Dosegao je taj nivo gdje mora misliti na zdravlje - naglasio je popularni Muki.

N/FSBiH je u narednoj godini planirao oproštajnu utakmicu za Misimovića, Spahića i Ibiševića, a čini se da će to biti posljednji nastup u omiljenom dresu i za Mujdžu.

- Nisam u posljednje vrijeme bio mnogo u kontaktu s ljudima iz Saveza, ali naravno da bih se pojavio na jednoj takvoj utakmici. Nadam se da nije problem što ću se ovom prilikom zahvaliti svim ljudima u N/FSBiH, selektorima, trenerima i rukovodstvu za sve u prethodnih sedam godina koliko sam proveo u reprezentaciji. Imao sam priliku igrati za Bosnu i Hercegovinu i to je bila velika čast za mene - rekao je bivši desni bek našeg nacionalnog tima.

Mujdža nam je otkrio da je bio redovan na utakmicama reprezentacije na kojima i nije igrao.

- Malo je falilo da na kraju dosegnemo baraž. Nedostajalo nam je i malo sreće. Ipak, vjerujem da reprezentacija ima kvalitet i da u budućnosti možemo očekivati plasman na neko veliko takmičenje. Ipak, polako moramo stvarati novu bazu igrača - objasnio je Mujdža.

Najbolje rješenje

Do sinoć su u utrci za novog selektora BiH bili Meho Kodro i Amar Osim, a čini se da bi se još neka nova imena mogla pojaviti u konkurenciji za nasljednika Mehmeda Baždarevića.

- Mislim da je jako važno da to bude domaći trener koji će razumjeti mentalitet naših igrač. Naravno da je tu puno faktora koji odlučuju o izboru selektora, ali vjerujem da će Savez pronaći najbolje rješenje. Potrebna je pomoć svih kako bi se ovaj projekat zaokružio na pravi način - rekao je na kraju Mujdža koji će u narednom periodu živjeti na relaciji Freiburg - Zagreb.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!