MUP HNK protiv najava ministrice Borovac o smještanju novih migranta u Salakovac

STARI PROBLEMI

MUP HNK protiv najava ministrice Borovac o smještanju novih migranta u Salakovac

Objavljeno na dan 07.12.2019 - 12:54 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog katona ocjenilo je izjave državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac, o spremnosti kampa u Salakovcu da obezbjedi smještaj za maloljetnike bez pratnje koji su evidentirani u kampu Vučjak, kao potpuno neprihvatljive s bezbjednosnog aspekta.

"Centar Salakovac djeluje kao centar otvorenog tipa kojeg korisnici-migranti slobodno napuštaju i bez ikakvih ograničenja se kreću širim područjem Hercegovačko-neretvanskog kantona, što izaziva strah i nelagodu lokalnog stanovništva, tako da najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika centra, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer smo poučeni višemjesečnim iskustvima policije Unsko-sanskog kantona", stoji u reagovanju.

Dodaju kako je područje HNK već u velikoj mjeri opterećeno migrantskom krizom.

"Pored korisnika Centra Salakovac, postali smo jedna od značajnijih migrantskih ruta. Postupanje policije u vezi nedozvoljenih radnji migranata postali su skoro svakodnevnica. U ovoj godini do sada je zabilježeno preduzimanje mjera i radnji prema migrantima u više od 150 slučajeva. Uloga i zadaća policije HNK je pružiti maksimalnu ličnu i imovinsku bezbjednost svih građana ovog kantona i svih onih koji borave na ovom području, tako da ne želimo nove bezbjednosne probleme koji se izazivaju jednostranim potezima, bez ikakvih procjena mogućih posljedica koji takvim činom mogu biti prouzročene", smatraju u MUP-u HNK.

Podsjećamo, ministrica Borovac prije dva dana sastala se s Dunjo Mijatović, povjerenicom za ljudska prava Vijeća Evrope, a fokus razgovora je bio na najugroženijim kategorijama migranata, koji su izrazili namjeru ili podnijeli zahtjev za azil i smješteni u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, a koji je, kako je rečeno, postao primjer za ostale centre namjenjene za smještaj migranata.

Na istup Semihe Borovac reagovali su iz Kluba Hrvata u Skupštini HNK kazavši da takvi istupi uznemiruju stanovnike ovog kantona.

"Ministrica Borovac svojim aktivnostima trebala bi dati dio rješenja, no s porukama koje šalje u stvarnosti postaje novi dio ukupnog problema s nezakonitim migracijama. U potpunosti je zanemarena aktivnost sistemske pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i brige, a posebno humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim kampovima uz asistenciju centara za socijalni rad", stoji u saopćenju.

Borovac je kritike s istih adresa dobivala i nakon što je ljetos kazala da bi u Salakovcu mogle biti smještene i porodice bh. povratnika iz Sirije.

Foto: Ilustracija
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!