MUP USK: Mjere u cilju prevencije i zaštite od korona virusa

USK

MUP USK: Mjere u cilju prevencije i zaštite od korona virusa

Objavljeno na dan 18.03.2020 - 07:32 | Izvor: USKinfo.ba |


 U skladu sa novonastalom situacijom, u cilju daljeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi spriječavanja i ranog otkrivanja eventualnih slučajeva bolesti izazvane korona virusom (COVID-19), koja je je zaključkom Vlade F BiH V, broj 164/2020 od 31.01.2020 godine proglašena zaraznom bolešću čije je spriječavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH iz Uprave policije MUP-a USK podsjećamo građane na slijedeće:

Sva lica kojima je od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove izdano Rješenje o izrečenoj mjeri ograničenog kretanja / izolacije zbog “korone virusa” dužna su poštivati navedenu mjeru te se nalaziti na adresi koja je naznačena Rješenjem o izolaciji. 

Pripadnici policije u suradnji sa sanitarnim inspektorima vrše kontrolu na terenu te će prema svim licima koja se ne pridržavaju ove odredbe biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje. Podsjećamo da je Krivičnim zakonom F BiH propisano i krivično djelo u članu 226. „Ne postupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“ kao i propisana kazna zatvora do jedne godine za sva lica koja ne postupe po naredbama ili odlukama donesenim na osnou propisa nadležnog organa.

Zabranjuje se prevoz migranata svim prevoznim sredstvima na području USK-a (talgo voz, autobusi, kombi prijevoz, taksi vozila i drugo), a zabrana prijevoza migranata podrazumijeva kako prijevoz prema USK tako i prevoz na području USK-a. Prema svim licima koja na bilo koji način budu kršili ovu Naredbu Kriznog štaba MZRSP USK poduzimaće se zakonom predviđene mjere i radnje.

Pozivamo građane USK-a da prijave sve uočene slučajeve kršenja Rješenja o izolaciji odnosno prevozu migranata na području USK-a telefonskim putem na broj 122.   
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!