Na čemu Tužilaštvo bazira prijedlog da Novalić i ekipa ostanu u zatvoru. Naziva ih organiziranom kriminalnom grupom!

AFERA ''RESPIRATORI''

Na čemu Tužilaštvo bazira prijedlog da Novalić i ekipa ostanu u zatvoru. Naziva ih organiziranom kriminalnom grupom!

Objavljeno na dan 30.05.2020 - 14:22 | Izvor: USKinfo.ba | face.ba


Premijer Federacije Fadil Novalić, suspendirani šef Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić noć su proveli u zgradi Tužilaštva BiH u Sarajevu. Sva trojica su osumnjičeni u predmetu „Respiratori“, nakon sumnjive kupovine 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM.

Očekuje se da će tužilački tim, kojeg čine Džermin Pašić, Mirza Hukeljić i Merisa Nurkić, već danas zatražiti od Suda BiH mjeru istražnog pritvora od mjesec dana.

Tužilački prijedlog za mjeru istražnog pritvora, kako saznaje Raport od izvora bliskih istazi, baziran je na tačkama b) i d) člana 132. Zakona o krivičnom postupku BiH. Također, u njihovom prijedlogu, prema našim saznanjima, trojac je opisan kao organizirana kriminalna grupa.

Prema tački b) člana 132. Zakona o krivičnom postupku kao razlog za pritvor navodi se to da „ako postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače“.

„Razlog za pritvor u vanrednim okolnostima, ako se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, ako bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda“, glasi tačka d).

Ročište na Sudu BiH trebalo bi biti danas popodne, a o mjerama pritvora odlučivat će sudija za prethodni postupak.

Novalić, Solak i Hodžić u četvrtak popodne su saslušani u SIPA-i u Istočnom Sarajevu, zatim im je određena mjera zadržavanja od 24 sata, da bi nakon toga sva trojica bila uhapšena. U petak popodne dovedeni su u Tužilaštvo BiH.




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!