Na današnji dan 2011. uhapšen Ratko Mladić, jedan od najvećih zločinaca u modernoj historiji

U četvrtak ujutro 26. maja 2011.

Na današnji dan 2011. uhapšen Ratko Mladić, jedan od najvećih zločinaca u modernoj historiji

Objavljeno na dan 26.05.2020 - 10:56 | Izvor: USKinfo.ba | www.oslobodjenje.ba


U akciji srbijanske policije u četvrtak ujutro 26. maja 2011. godine uhapšen je ratni zločinac Ratko Mladić. Uhapšen je u selu Lazarevu kod Zrenjanina, a krio se pod imenom Milorad Komadić.
Policija Srbije uhapsila je u tajnoj operaciji Milorada Komadića, za koga je potvrđeno da je riječ o Ratku Mladiću. Hapšenje je navodno uslijedilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je na pres-konferenciji toga dana potvrdio je da je Ratko Mladić uhapšen na teritoriji Srbije. On je istakao da se ovim završava potraga za Mladićem, ali ne istraga o tome ko mu je pomagao u skrivanju.

Tadić je pohvalio srbijanske policijske snage koje su učestvovale u akciji.

Mladić je u Beogradu završio Vojnu akademiju JNA i Komandno-štabnu akademiju, te je kao oficir službovao u Makedoniji (Kumanovo, Skoplje, Štip), te kasnije u Prištini.

U junu 1991. godine je poslan u Knin, kao komandant 9. korpusa JNA, tijekom borbi između JNA i hrvatskih snaga 4. aprila 1991. godine, unaprijeđen je u general-majora. 9. maja 1992. je preuzeo mjesto glavnog komandanta štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. je Skupština bosanskih Srba izglasala stvaranje Vojske RS. U isto vrijeme, Mladić je postavljen na dužnost Komandanta Vrhovnog štaba VRS-a, a mjesto na kojem je bio do januara 1996. (u maju 1992., nakon povlačenja JNA iz Bosne, Druga vojna oblast JNA je postala jezgrom Glavnog štaba VRS-a). 24. juna 1994.unaprijeđen je u general-pukovnika. 24. srpnja 1995. optužen je od Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine, uključujući i zločine vezane za snajperiranje Sarajlija. 16. novembra 1995., optužnica je proširena i na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tokom napada na UN-ovu zaštićenu zonu u Srebrenici u junu 1995. Mladić je također odgovoran za uzimanje UN-ovog osoblja kao taoce.

Nakon hapšenja i suđenja Mladić je proglašen krivim za 10 od 11 točaka optužnice, a oslobođen je samo one koja ga je, osim za srebrenički, teretila i za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini.

Proglašen je krivim za počinjenje genocida u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, teroriziranja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem te za uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) kao talaca, a osuđen je na doživotnu robiju.

Presuda sadrži 2.527 stranica i podijeljena je u četiri toma, te peti dio, koji predstavlja takozvani povjerljivi aneks.

U presudi je navedena uloga Vojske RS-a i policijskih struktura, ali i opisani zločini počinjeni u općinama/opštinama Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac i Vlasenica.

Poseban dio presude je opsada Sarajeva, teroririzanje građana snajperskom vatrom i granatiranjem, kao i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Mladić je proglašen krivim za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju i nečovječno djelo prisilnog premještanja.

Foto. avaz.ba
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!