Na današnji dan prije 109 godina Titanic udario u santu leda - Stradala i četvorica Krupljana, tijela nisu nikad pronađena

Godišnjica

Na današnji dan prije 109 godina Titanic udario u santu leda - Stradala i četvorica Krupljana, tijela nisu nikad pronađena

Objavljeno na dan 14.04.2021 - 11:53 | Izvor: USKinfo.ba |


RMS Titanic bio je drugi od tri superlinera koji su trebali dominirati transatlantskim putničkim saobraćajem. Bio je vlasništvo kompanije White Star Line, a izgrađen je u brodogradilištu Harland i Wolff. Godine 1909. počela je gradnja Titanica, a na izgradnji je radilo 17.000 radnika. Titanic je bio najveći putnički brod na svijetu u to doba. Krenuo je iz Southamptona 10. aprila 1912.

Tokom prvog putovanja udario je u ledeni brijeg u nedjelju, u 23:40 (brodsko vrijeme), 14. aprila 1912. Potonuo je dva sata i 40 minuta kasnije, u 2:20.

U tragediji su od 2.228 putnika smrtno stradala 1.523, što je jedna od najvećih pomorskih katastrofa za vrijeme mira. Titanic je koristio najnapredniju tehnologiju dostupnu u to doba, pa se za njega vjerovalo da je nepotopiv. Olupinu broda pronašli su 1. septembra 1985. Jean-Louis Michel i Robert Ballard pomoću daljinski upravljanog sistema Argo / Jason, kada su u 1:05 po brodskom vremenu ugledali bojler broda.

Gotovo dva sata nakon što je Titanic potonuo, na mjesto nesreće stigla je Carpathia i pokupila dio preživjelih iz spasilačkih čamaca. Tokom sljedećih nekoliko sati ostatak preživjelih također je spašen. Istog jutra, u 8:50, Carpathia je krenula za New York City, gdje je stigla 18. aprila.

Kada je potvrđen broj žrtava, ljudi iz kompanije White Star Line poslali su brod MacKay-Bennett, koji je trebao pronaći tijela preminulih. Pronađeno je 338 tijela. Neka od njih nikad nisu identificirana.

U nesreći stradale i četiri osobe iz Bosanske Krupe

U potonuću Titanika smrtno su stradala i četvorica Krupljana.

To su Ejdo Rekić (38), Husein Sivić (40), Ćerim Balikić (26) i Redžo Delalić (25).

Prema podacima dostupnim na stranicama koje se bave istraživanjem Titanica i njegovim potonućem, sva četvorica su imali karte treće klase. Također, nijedno od četiri tijela nije nikad pronađeno, iako se za Huseina Sivića dodaje da i ako je možda tijelo pronađeno, nikad nije identifikovano.

Na stranicama su dostupni i brojevi karata sa kojima su se ukrcali Krupljana.

Naslovna fotografija: faithmag.com

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!