Na današnji dan prije 19 godina napustio nas je veliki Mirza Delibašić

NEZABORAVNI AS

Na današnji dan prije 19 godina napustio nas je veliki Mirza Delibašić

Objavljeno na dan 08.12.2020 - 09:39 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Mirza Delibašić Kinđe, najbolji sportista svih vremena Bosne i Hercegovine, umro je na današnji dan prije 19 godina. Tim povodom Košarkaški savez BiH prisjetio se legendarnog kokaškaškog asa.

Mirza Delibašić rođen je 09. januara 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi, da bi 1972. godine prešao u Bosnu. Za Studente je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a s reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva puta je bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980.godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim sportistom svih vremena u našoj zemlji. Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto.


Za samo dvije godine u Real Madridu Mirza Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetima osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, a njegov nekadašnji saigrač Juan Antonio Corbalán napisao je knjigu “Razgovori sa Mirzom”.

Vjeran Sarajevu ostao je u toku opsade, zahvaljujući se pozivu rukovodstva Reala da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestonicu zamijeni madridskim "rajem".

- Nisam ni pomislio na to. Gdje ću, u pi**u materinu? Zar da odem, pa da mi djeci govore da sam bio izdajnik, da ostanu bez domovine?! Nije bilo teorije!
– Kako si reagirao kad je Slavica prvi put spomenula tu mogućnost?
– Samo sam je pogledao krvnički!
– To je bilo sve?!
– Što sam trebao: održati govor o tome?!”, izjavio je Mirza za knjigu Svjetla za daljine – Slobodana Đanija Đurasovića.

Nakon duge i teške bolesti, Kinđe, kako mu je bio nadimak, umro je u Sarajevu 08. decembra 2001. godine, u 47. godini života, navodi se na zvaničnoj stranici KS BiH.

Foto:Facebook
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!