Na Makarskoj rivijeri nikad niže cijene turističkog smještaja u posljednjih 20 godina

NIKAD NIŽE CIJENE

Na Makarskoj rivijeri nikad niže cijene turističkog smještaja u posljednjih 20 godina

Objavljeno na dan 18.09.2020 - 07:45 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Na Booking.com se za prošli vikend moglo naći apartmana na Makarskoj rivijeri po cijeni do 35 eura na noć za dvije osobe, tačnije, takvih je kapaciteta 60-ak, a na Airbnb-u, platformi s manjim provizijama, pa automatski i nižim cijenama, takvih je apartmana dva puta više, dakle 120.

Gotovo 80 njih nudi se po cijeni do 30 eura za dvije osobe, što su najniže cijene u posljednjih 20 godina “cimerfraja”. Valja napomenuti da su kratki boravci, do tri dana, uvijek bili do 30 posto skuplji, što sada nije slučaj, a drugo, na spomenute cijene idu i provizije pa su neto cijene još i niže, piše Slobodna Dalmacija.

Unatoč tomu, sezona jenjava, a iako bi se reklo kako je sve već “finito”, iz Turističke zajednice demantiraju s podacima koji kažu da turista i dalje ima. Na dan 10. septembra u Makarskoj je boravilo gotovo 2500 turista, što je 31,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najveći danak koroni i crvenim listama platio je hotelski smještaj, gdje se bilježi svega 22 posto lanjskog prometa, a u porodičnom je smještaju situacija nešto bolja s popunjenošću od 35 posto. U kampovima se odmara 31 posto gostiju od prošle godine.

Po strukturi gostiju očekivano prednjače Poljaci, kojih je gotovo 1000 u Makarskoj, što je 64 posto u odnosu na lani. Čeha je 41 posto, odnosno 300-tinjak, a Ukrajinaca je čak neznatno više nego lani. No kako su brojke male (niti 300), jasno je da njihova treća pozicija u stvarnosti ne znači puno. Šveđani su na četvrtom mjestu, Bosanci na petom, a slijede Hrvati.

Nijemaca ipak nešto ima, iako su to sitne apsolutne brojke, no ovih 120 “neustrašivih” potvrđuju da ih ne brinu mjere koje su nužne pri povratku, od testova do karantene, a u nekim slučajevima čak i suptilnih prijetnji poslodavaca.

Naime, njemačka vlada daje odriješene ruke poslodavcima da sami propisuju mjere za povratnike s odmora u Hrvatskoj, pa mnogi odustaju jer im se višesedmičn karantena bez plate ne čini održivom, dok drugi strahuju čak i za samo radno mjesto. U relativnim brojkama to znači 14 posto Nijemaca od istog datuma lani.

Austrijanaca gotovo da nema, kao ni Mađara, a u postocima se tu radi o svega četiri, odnosno pet posto, što znači da su jako ozbiljno shvatili vladine odluke i ipak su se odrekli odmora na komadiću obale s najljepšim plažama.

Foto: Ivo Ravlić/Cropix
PODIJELI OVU VIJEST
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!