Marketing USKinfo.ba
Na preporuku obavještajnih struktura: Hrvatski ministar odbrane otkazao posjetu Sarajevu

Hrvatska

Na preporuku obavještajnih struktura: Hrvatski ministar odbrane otkazao posjetu Sarajevu

Objavljeno na dan 07.11.2016 - 10:37 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministar odbrane Damir Krstičević otkazao je put u Sarajevo, gdje je u utorak trebao prisustvovati sastanku ministara odbrane država članica Odbrambene saradnje srednje Evrope (CEDC) s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, doznaje Jutarnji list.

Na sastancima će ga zamijeniti njegov pomoćnik za odbrambenu politiku Nikola Brzica. Krstičević je danas (ponedjeljak) trebao u Beču prisustvovati sastanku CEDC-a zajedno s kolegama ministrima iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Nakon toga su u utorak svi zajedno iz Beča trebali otputovati u Sarajevo.

Do otkazivanja ovog putovanja došlo je samo sedmicu dana nakon hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju i potvrđenih informacija da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu potiv Krstičevića zbog navodnog počinjenja ratnog zločina tokom vojnih operacija u Mrkonjić Gradu 1995.

Neodlazak ministra odbrane u Sarajevo može se tumačiti kao politička poruka hrvatske Vlade vlastima u BiH, ali i kao mjera opreza.

Ministar odbrane, pak, tvrdi za Jutarnji list da u otkazivanju putovanja nema ničeg alarmantnog.

"U ovom trenutku razgovaramo o budžeta za sljedeću godinu. Ja ću ići u Sarajevo i ne bojim se odlaska u Bosnu i Hercegovinu. Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim. No, sad mi je prioritet budžet, a moj će pomoćnik Brzica sve odraditi vrlo kvalitetno", rekao je ministar odbrane.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Jutarnji.jr, Krstičević je još početkom prošle sedmice planirao put u Beč i Sarajevo, no onda je stigla preporuka obavještajnih službi.

"Na osnovi događaja u Orašju i saznanja o istražnom postupku koji su BiH vlasti pokrenule protiv Krstičevića, Vojna sigurnosno-obavještajna agencija i Sigurnosno-obavještajna agencija dale su preporuku da ministar ne putuje u Sarajevo jer mu se ne može garantirati sigurnost", rekao je za Jutarnji list visokopozicionirani izvor u Vladi.

Kako doznajemo, i sam premijer Andrej Plenković tražio je od Krstičevića da u ovom trenutku ne ide u Sarajevo. Krstičević nam je jučer rekao kako "nema informacije da postoji sigurnosna preporuka da ne odlazi u Sarajevo".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!