Na snagu stupio sporazum na osnovu kojeg će BiH moći vraćati migrante iz Pakistana

DOGOVOR O READMISIJI

Na snagu stupio sporazum na osnovu kojeg će BiH moći vraćati migrante iz Pakistana

Objavljeno na dan 23.06.2021 - 11:37 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Pakistana Arif Alvi potpisao je Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana čime su stvoreni uslovi za njegovu primjenu, potvrđeno je Feni iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Taj dokument sada su ratificirale obje države što znači da je on i stupio na snagu. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 16. aprila ratificiralo taj dokument.

Zaključivanjem ovog sporazuma Bosna i Hercegovina i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije jer se Sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o iznimno važnom sporazumu za Bosnu i Hercegovinu koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu balkanske rute u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih oblika organiziranog kriminala.Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić (SDA) i ministar unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan Ijaz Ahmed Shah prošle godine potpisali su Sporazum o readmisiji i prateći Protokol kojim će se omogući povratak ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine u Pakistan.

Sporazum je potpisan u kratkom periodu iako je postupak počeo 2011. godine, ali je bio pasivan te je rad na njemu naknadno reaktiviran. Njime je omogućeno da se migranti organizirano mogu vraćati u Pakistan.

Foto:Arhiv
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!