Najmanje 150 vozača iz BiH bilo blokirano u Italiji, očekuju ih problemi i na drugim granicama

Koronavirus

Najmanje 150 vozača iz BiH bilo blokirano u Italiji, očekuju ih problemi i na drugim granicama

Objavljeno na dan 11.03.2020 - 14:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Najmanje 150 vozača iz Bosne i Hercegovine bilo je blokirano u Italiji zbog koronavirusa da bi im tek sinoć bilo dozvoljeno da se nesmetano vrate, potvrdio je Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj Republike Srpske za Klix.ba.

"Donesena je odluka da se vozači koji su ušli u Italiju i koji trebaju izaći iz Italije nesmetano vrate. Određen je koridor kroz područje koje nije u velikoj mjeri zahvaćeno koronavirusom. U kontaktu smo s nekim vozačima koji su krenuli iz Italije nakon što su istovarili robu", kazao je Grbić.

Upozorava kako nije isključena mogućnost da se javi problem zadržavanja na italijansko-slovenskoj i slovensko-hrvatskoj granici zbog ljekarskih provjera.

"Vozači su proteklih dana bili blokirani u kolonama dugim deset kilometara u blizini graničnih prijelaza između Slovenije i Hrvatske. Nadležne institucije Slovenije i Hrvatske su opravdano provjeravale sve koji ulaze da li su zaraženi ili ne", rekao je Grbić za Klix.ba.

Navodi kako je koronavirus u Italiji uzeo veliki mah i kako zbog same pomisli na to vozači nerado tovare robu, čak odustaju ili neće da idu u Italiju.

"Suvišno je govoriti kakve će biti štete. Štete su proteklih nekoliko dana već načinjene i osjetili smo ogromne gubitke. Tek možemo zamisliti šta će se desiti u narednim danima. Koronavirus je nastavio da se širi i prenosi u okolne zemlje", istakao je Grbić.

Klix.ba je ranije pisao pozivajući se na podatke Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je uvoz i izvoz robe između Bosne i Hercegovine i Italije, Južne Koreje, Japana i Kine za prva dva mjeseca 2020. godine opao u odnosu na isti period prošle godine.

"Ekonomija u BiH će imati zaista velike gubitke", poentirao je Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj Republike Srpske.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!