Najviše delegata iz HDZ-a u novom Domu

BiH

Najviše delegata iz HDZ-a u novom Domu

Objavljeno na dan 13.02.2019 - 11:38 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Prema dosad utvrđenim, ali ne i potvrđenim i potpunim, rezultatima izbora za novi saziv Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz kantonalnih skupština, najveći broj mandata imaće HDZ. Zasad je utvrđeno 55 od ukupno 58 mandata, a Klub delegata iz reda srpskog naroda opet je ostao nepotpun. Nedostaju tri delegata za Klub Srba, jer u svih deset kantonalnih skupština ukupno je izabrano 14 poslanika koji su se tako izjasnili.

Nedostaje Srba

U Domu naroda zasad najveći broj delegata ima HDZ, njih 14, slijedi SDP sa 11, pa SDA sa devet. Srpska lista dala je ukupno četiri delegata, od kojih tri iz SNSD-a i jednog iz SNS-a. Tri delegata dolaze iz Naše stranke, a po dva iz SBB-a, DF-a, A SDA, Goraždanske priče, Laburističke stranke i Liberalne stranke. Po jednog delegata daju PDA i SBiH.

Po klubovima to izgleda ovako: U Klubu Hrvata HDZ ima 13 delegata - Marija Iličić, Zdravko Bešlić, Stjepan Šarac, Tomislav Mandić, Ilija Ilić, Marko Saraf, Zdenka Džambas, Ilija Nakić, Tomislav Martinović, Damir Džeba, Iva Raguž, Ivo Tadić i Ivan Ivić. Po jednog u ovom klubu imaju DF, Boris Krešić, NS, Damir Marjanović, laburisti, Anel Šahinović, i Goraždanska priča, Edim Fejzić.

Najviše delegata u Klubu Bošnjaka imaće SDA, njih osam: Fahrudin Skopljak, Hadis Jusić, Aljoša Čampara, Elvedin Mušanović, Alisa Hajdarović, Nijaz Musić, Jasmin Duvnjak i Jasenko Tufekčić. SDP ima trojicu, a to su Dževad Hadžić, Samir Suljević i Jasminko Kapić. Po dva dolaze iz SBB-a - Senad Ahmetović i Zvonko Marić, te A SDA - Hajrudin Halilović i Ramo Isak, a PDA i SBiH imaju po jednog Senada Alića i Senada Čelju.

U nepotpunom Klubu Srba, gdje je utvrđeno 14 od 17 mandata, šest delegata dolazi iz SDP-a: Slađan Ilić, Žarko Vujović, Igor Stojanović, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić i Mladen Simić. Četvero ih je iz Srpske liste: Duško Radun (SNS), Goran Broćeta, Dragana Damjanović i Drago Puzigaća (SNSD), tu je i dvoje liberala Daliborka Milović i Velimir Tanović, te po jedno iz SDA Smiljana Viteškić i HDZ-a Zora Dujmović.

Ostali

U Klubu Ostalih, koji broji sedam delegata, po dva člana imaju SDP, Segmedina Srna-Bajramović i Aner Žuljević, i NS, Mirela Trepanić i Vibor Handžić, dok po jednog imaju DF, Sandra Imširović, laburisti, Rasim Kantarević, i Goraždanska priča, Sejad Tatarin.

CIKBiH je najavio da će rezultate potvrditi, u cijelosti ili djelimično, po isteku žalbenog roka u četvrtak ujutro, nakon čega se odmah očekuje i njihova službena objava.

MIMI ĐUROVIĆ RUKAVINA

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!