Nakon poništavanja 100-godišnje zatvorske kazne: Sutra nova presuda Zijadu Turkoviću i drugima

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH

Nakon poništavanja 100-godišnje zatvorske kazne: Sutra nova presuda Zijadu Turkoviću i drugima

Objavljeno na dan 15.04.2015 - 10:39 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / Klix.ba


Nakon što je poništena zatvorska kazna od ukupno 100 godina zatvora, koja je izrečena Zijadu Turkoviću i drugima u prvostepenom sudskom postupku, postupajuće Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH će nakon ponovljenog postupka sutra izreći konačnu presudu u ovom predmetu. Također, Vijeće bi trebalo donijeti i odluku o oduzimanju nelegalno stečene imovine izvršenjem monstruoznih krivičnih djela.

Podsjećamo, Zijad Turković i drugi optuženi su pred Sudom BiH za udruživanje u zločinačku organizaciju koja je počinila čitav niz teških krivičnih djela i to pet brutalnih ubistava, pljačku 2,5 miliona KM iz Cargo centra sarajevskog aerodroma, pranje novca, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, neovlaštenu proizvodnjiu i promet dorga, pokušaje ubistva, iznudu i pranje novca. 

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Turković i drugi terete se za brutalne likvidacije Midhata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas Cortez te ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, ali i Rajka Milovanovića.

Zbog ovih krivičnih djela u prvostepenom postupku su na 40 godina zatvora osuđeni Zijad Turković i Milenko Lakić, Fadilu Aljoviću je dosuđeno pet godina zatvora, Saši Stjepanoviću 12 godina zatvora, a Muameru Zahitoviću tri godine zatvora. 

S druge strane, krivnje su oslobođenji Nijaz Zuban i Hilmija Mašović a njihova oslobađajuća presuda potvrđena je i u drugostepenom postupku. 

Podsjećamo, Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 1. augusta 2014. godine drugostepenu presudu od 25. aprila 2014. godine u predmetu Zijad Turković i dr. kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene: Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića. 

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!