Nanić Zijad i ostali: Prelomi na licu i glavi

!

Nanić Zijad i ostali: Prelomi na licu i glavi

Objavljeno na dan 10.09.2019 - 11:46 | Izvor: USKinfo.ba | detektor.ba


Na suđenju za zločine počinjene u Bužimu, vještak Tužilaštva iznio je nalaz o povredama kod šest oštećenih, uglavnom frakturama kostiju.

Nalaz ljekarske komisije iznio je doktor Dmitar Travar na osnovu pregleda šest lica 2015. godine koja su izjavila da su 1994. i 1995. bili izloženi torturi u logoru u Bužimu.

Travar je kazao da je na osnovu snimaka kod pet pacijenata konstatovano da su imali prelome kostiju lica, glave i drugih dijelova tijela, a da jedan ima oštećenja lakta. Prema nalazu, konstatovano je da su imali teške tjelesne povrede nanesene mehaničkom silom.

Vještak je objasnio da se na osnovu snimka moglo konstatovati da su povrede starije od tri godine, ali da se ne može precizirati tačno vrijeme njihovog nastanka. Pojasnio je da su mogle nastati prije pet, ali i prije 30 godina.

U dva slučaja, kako je dodao, konstatovane su i deformacije u predjelu lica.
Na pitanja Odbrana, Travar je odgovorio da su povrede mogle nastati djelovanjem šake ili nekih predmeta, uključujući i moguće predmete koji se koriste u građevinarstvu. Nije se složio da bi se na svim ljudima mogle konstatovati slične povrede kada bi ih pregledali.

Tužilaštvo BiH tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića, Samira i Huseina Isakovića te Mehmeda Aleševića za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije, a ostali optuženi pripadnici Vojne policije.

Tužilaštvo je za svjedoke pozvalo i nekadašnje vojne policajce 505. brigade, koji su govorili o funkcionisanju ove jedinice.
Edin Bajraktarević je rekao da je Kudelić kraće vrijeme bio komandir u Vojnoj policiji. Naveo je da su u ovoj jedinici kratko bili i Samir Isaković i Nedžad Bapić, koji je imao povredu na oku.

Svjedok je kazao da su u Trećem odjeljenju Vojne policije bila četiri Bajraktarevića. Složio se s Odbranom da su Vahid i Hilmija Bajraktarević bili slični.

Sulejman Šahinović je rekao da su komandiri voda bili Kudelić i Mustafić. Kazao je da su naređenja dobijali od komandira.

On je rekao da mu je poznato da je Izet Nanić bio oficir za bezbjednost u brigadi. Dodao je da on nije lično komunicirao s vojnim policajcima.

Svjedok je potvrdio da je u hotelu bila pritvorska jedinica, u kojoj je i on proveo jednu noć zbog određene greške.

Prema njegovim riječima, svi zatvorenici su bili skupa i zajedno su išli da jedu. Kazao je da na drugim zatvorenicima nije vidio povrede.

Suđenje se nastavlja 30. septembra.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!