Napravljen test koji može identificirati koronavirus prije nego osoba postane zarazna

VELIKI IZUM

Napravljen test koji može identificirati koronavirus prije nego osoba postane zarazna

Objavljeno na dan 02.05.2020 - 10:17 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Naučnici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test na COVID-19 koji bi potencijalno mogao identificirati pozitivne prije nego što postanu zarazni. Ukoliko Agencija za lijekove i nabavku da dozvolu za njihovo korištenje, proizvodnja bi mogla početi sredinom maja.
Koordinatori projekta se nadaju da će ovim testom biti moguće otkriti prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije što je četiri dana ranije nego što trenutni testovi mogu otkriti virus.

Guardian piše da bi novi testovi mogli imati značajnu ulogu u sprečavanju širenja virusa obzirom na to da identifikuju virus prije nego što zaražena osoba dobije simptome i postane prenosnik zaraze.

Test je nastao iz ranije pokrenutog projekta Vojne agencije ta napredne istraživačke studije u oblasti odbrane (DARPA) koji je imao za cilj brzu dijagnozu hemijskog trovanja i zaraze u ratnim uslovima. Nakon što je izbila epidemija projekat je hitno preusmjeren na izradu testova na COVID-19.

Za sedam dana očekuje se i odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA) za hitnu upotrebu ovih testova.

"Koncept popunjava dijagnostički jaz širom svijeta i ukoliko bude odobren mogao bi u potpunosti izmijeniti 'igru'", rekao je šef DARPA-e za biološku tehnologiju doktor Brad Ringeisen.

Ukoliko test bude odobren sa proizvodnjom u Sjedinjenim Američkim Državama trebalo bi da se počne u drugoj polovini maja, a iz DARPA-e kaže da su raspoloženi da podijele test svima koji ga žele implementirati u drugim državama.

Istraživanje pokazuje da je nivo tačnosti ovog testa 95 posto. Problem postojećih testova na koronavirus koje imamo je što ne mogu utvrditi infekciju u samom početku.

"Oni rade posao, ali vam ne mogu reći da li je neko bio bolestan možda i četiri dana prije nego što je testiran", rekao je jedan od doktora koji rade na testu.

U pitanju su testovi na osnovu uzorka krvi, a ne brisa iz nosa, a iz DARPA-e kažu kako to jeste teži način, ali da je i pouzdaniji.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!