Narod i Pravda Bihać: Smjenom predsjedavajućeg GV Davora Župe, PoMAK i SDA pogazili Statut Grada Bihaća

Saopćenje

Narod i Pravda Bihać: Smjenom predsjedavajućeg GV Davora Župe, PoMAK i SDA pogazili Statut Grada Bihaća

Objavljeno na dan 07.07.2020 - 11:30 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje u ime Nezavisnog kluba Naroda i Pravde u Gradskom vijeću Bihać koje prenosimo u cjelosti

Smjenom predsjedavajućeg GV Davora Župe, PoMAK i SDA pogazili Statut Grada Bihaća

Ovim postupkom ponizili su grad Bihać koji se ponosi međunacionalnom tolerancijom.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, vladajuća koalicija SDA-PoMAK, "provukla" je, daleko od javnosti, jednu veoma bitnu tačku.

Rijetki su slučajevi kada javnost nema pristup direktnom radio prijenosu sjednice, a tako je bilo i u ovom slučaju.

Ove dvije stranke prekršile su Statut Grada Bihaća u dijelu koji nije formalne prirode, nego suštinske i značajne za Grad Bihać.

Grad Bihać je mjesto u kojem nije bilo međunacionalnih tenzija i sukoba, mjesto sa kojim se ponose građani jer ne svjedoči incidentima koji su rezultat vjerskih ili nacionalnih animoziteta.

Baš oni koji su se zalagali za građanski Bihać su glasali za smjenu gospodina Župe, predsjedavajućeg Gradskog vijeća, koji prema Statutu Grada Bihaća mora biti iz reda konstitutivnog naroda, različitog u odnosu na gradonačelnika.

S obzirom da je gradonačelnik Fazlić iz reda Bošnjaka, Davor Župa je kao predstavnik Hrvata izabran i imenovan na poziciju predsjedavajućeg.

Međutim, ta odredba nije bila dovoljna važna koaliciji PoMAK-SDA pa je PoMAK, nakon što je svojim partnerima isporučio gradska preduzeća, isporučio i poziciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Ovim potezom, PoMAK se odmaknuo od svoje priče o građanskom Bihaću, riješili su predati Grad Bihać u ruke SDA, kršeći sve propise, formalne, moralne, ljudske, ne birajući sredstva da ostvare pojedinačne interese, a ne interese Bišćanki i Bišćana.

Nova koalicija je trebala biti razloga za lakša ostvarenja općih ciljeva i interesa građana, tzv. plan „10 za Bihać“ je trebao biti razlogom za novo koaliranje, ali se radi upravo suprotno, ne zastupaju se interesi svih građana, a niti se realiziraju famozni planovi.

Nezavisni klub vijećnika Naroda i Pravde, Sanel Havić i Dinko Bećirspahić, ovim putem žele izraziti punu podršku Župi Davoru, predsjedavajućem Gradskog vijeća Bihać, koji je od strane koalicije PoMAK-SDA smijenjen mimo svih propisa i procedura, navodi se u saopćenju.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!