Marketing USKinfo.ba
Nastavlja se pljačka građana USK: Umjesto 5 KM, EKO test plaćaju čak i do 36 KM!

USK

Nastavlja se pljačka građana USK: Umjesto 5 KM, EKO test plaćaju čak i do 36 KM!

Objavljeno na dan 22.02.2018 - 13:50 | Izvor: USKinfo.ba | usn.co.ba


Umjesto pet konvertibilnih maraka, koliko prema važećem državnom Pravilniku o tehničkim pregledima vozila, trebaju plaćati eko-test, vozači u Unsko-sanskom kantonu ovu uslugu plaćaju čak 22 marke, 32 ili 36 maraka, što zavisi od vrste motora njihovog vozila.

Vlasti su tako za godinu dana primjene novog Pravilnika o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila u Federaciji BIH nezakonito naplatile 19.400.000 maraka. Nadležni šute o milionima maraka koje su naplatili od vozača a još nisu ni blizu kreiranja novih ili vraćanja starih cijena eko-testa.

Ministarstvo komunikacija i prometa BIH prošle godine je sastavilo radnu grupu koja je u aprilu 2017. godine, trebala kreirati prijedlog novih cijena tehničkog pregleda vozila te usvojiti novi cjenovnik do juna ili jula. Ništa od toga se nije desilo, a iz ovoga Ministarstva odgovaraju da usvajanje novog Pravilnika usporava Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

„Radni materijal radna grupa je donekle pripremila i poslala mišljenja. Trenutno još uvijek nismo dobili odgovor odnosno mišljenje Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i očekujemo u narednom periodu da će se nastaviti aktivnosti  kako bi se na jednom tehničkom nivou utvrdile izmjene ovoga pravilnika.“, pojašnjava Dario Bušić iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH

Mandat radne grupe je utvrditi izmjene Pravilnika o tehničkim pregledima vozila a hoće li cijene eko-testa biti promijenjene, za sada se još nezna, naglasio je Bušić. Ističe kako je cjenovnik eko-testa vozila propisan Pravilnikom o ispitinjavanju ispušnih plinova motornih vozila u stanicama za tehnički pregled.

„Ovaj pravilnik je na federalnom nivou objavljen pozivajući se na zakon o cestovnom prevozu Federacije. Znači kojina Federalnom nivou definira obavljanje djelatnosti prevoza odnosno vozila koja služe za obavljanje privredne djelatnosti.“, ističe Bušić

Međutim, Pravilnikom o tehničkim pregledima u BIH propisana je jedinstvena cijena usluga tehničkog pregleda pa i usluge eko-testa kojeg bi vozači trebali plaćati pet KM. U jednoj od stanica za tehnički pregled vozila u Bihaću provjerili smo koliko vozačima naplaćuju eko-test.

Prema federalnom pravilniku o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila, koji se primjenjuje od početka prošle godine, a propisalo ga je  Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, cijene eko – testa su, umjesto dotadašnjih 5 maraka, povećane na 22, 32 i 36 maraka, ovisno o vrsti motora. Stanice tehničkih pregleda su uz to dobile i dodatni softverski program u koji se unose rezultati mjerenja, te u kojemu se sačinjava zapisnik o ispitivanju ispušnih plinova koji se prilaže uz predmet tehničkog pregleda. Brojni su propisi državnog i entitetskog nivoa koje stanice tehničkih pregleda moraju poštivati, pa je tako i pomenuti Pravilnik samo još jedan u nizu akata koje su propisale nadležne entitetske institucije i kao takav se mora ispoštovati.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!