NATO: Spor Turske i SAD-a nije dobar za Alijansu

!

NATO: Spor Turske i SAD-a nije dobar za Alijansu

Objavljeno na dan 18.07.2019 - 11:59 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


 

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog posljedica odluke Turske da kupi ruski obrambeni sustav S-400 i naknadnog američkog isključenja te države iz programa nabavke aviona F-35.

"To nije dobro. Loše je za sve nas", kazao je on, prenosi Anadolija.

Ipak, izjavio je kako su doprinos i uloga Turske u NATO-u "mnogo dublji i opsežniji od sudjelovanja u projektu vojnih aviona F-35".

Stoltenberg u Coloradu sudjeluje na godišnjem sigurnosnom forumu te je u obraćanju okupljenima komentirao odluku američkih vlasti o pokretanju postupka isključivanja Turske iz programa F-35.

SAD se odlučio na taj korak zbog odluke Turske o kupovini ruskog sustava S-400.
Kriza u odnosima Ankare i Washingtona

Vlasti Turske su uputile oštru kritiku na tu američku odluku i upozorile na njene negativne posljedice po bilateralne odnose Ankare i Washingtona.

Stoltenberg je ipak pohvalio turski doprinos NATO-u te dodao kako je i pobjeda nad oružanom gripom Islamska država Irak i Levent - ISIL u Siriji izvojevana zahvaljujući doprinosu Turske.

Ističući kako se raketni sustavi S-400 ne mogu uvrstiti u inventar NATO-a, Stoltenberg je kazao da Turska ima avione i radarske sustave koji će i dalje biti unutar NATO-a.

"Nemoguće je integrirati S-400 u NATO-sustav. Turska to nije ni tražila od nas", kazao je Stoltenberg.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!