Naučnici doveli u pitanje tezu da je crno vino dobro za zdravlje srca

OPREČNA MIŠLJENJA

Naučnici doveli u pitanje tezu da je crno vino dobro za zdravlje srca

Objavljeno na dan 07.06.2019 - 07:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Godinama su naučne studije ukazivale na vezu između konzumiranja umjerene količine crnog vina i dobrog zdravlja srca, ali stručnjaci kažu da je važno razumjeti šta to tačno znači prije nego što počnete piti čašu ili dvije dnevno.

Važno je odmah na početku naglasiti da nijedno istraživanje nije uspostavilo konkretnu uzročno-posljedičnu vezu između konzumiranja alkohola i boljeg zdravlja srca.

"Nejasno je da li je crveno vino direktno povezano s ovom koristi ili su u igri ipak drugi faktori. Vjerovatnije je da će ljudi koji piju vino voditi zdraviji način života i imati zdraviju ishranu, kao što je ona mediteranska, za koju se zna da je kardioprotektivna", rekao je dr. Robert Kloner.

No, možda čak nećete morati da pijete crno vino kako biste osjetili benefite, rekao je Kloner. Za umjerene količine piva i alkoholnih pića također se smatra da su povezane s manjim rizikom od srčanih bolesti.

Često se pretpostavlja da crveno vino može biti dobro za srce jer sadrži antioksidante kao što je resveratrol, koji se prvenstveno nalazi u grožđu, ali i u kikirikiju i borovnicama. Neke studije ukazuju da resveratrol može smanjiti holesterol i sniziti krvni pritisak.

"Postoje oprečna mišljenja o tome da li je resveratrol zaista kardioprotektivan ili ne. Pored toga, postoje mimoilaženja i o količini resveratrola koju biste trebali da uzimate da biste osjetili efekt. Da biste dobili ekvivalent količine resveratrola za koju se izvještava da je zaštitna, to bi značilo unos viška vina", rekao je Kloner.

Ljekari preporučuju da, ako pijete alkohol, to činite umjereno. To znači da ne konzumirate više od jednog do dva pića dnevno za muškarce i jedno piće dnevno za žene.

Istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija alkohola može imati neke zdravstvene koristi, uključujući podizanje nivoa dobrog holesterola i smanjenje rizika od dijabetesa. Međutim, prekomjerno konzumiranje alkohola može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući oštećenje jetre, pretilost i neke vrste raka i moždanog udara, da ne spominjemo njegov negativni učinak na srce.

"Višak alkohola je stvarno loš za srce. To može izazvati visok krvni pritisak i unaprijediti aritmiju. On može uzrokovati i kardiomiopatiju zbog toga što je alkohol toksičan za ćelije srčanog mišića, što u konačnici može dovesti do zatajenja srca", rekao je Kloner.

Međutim, da bi se dokazalo da umjereno konzumiranje alkohola može poboljšati zdravlje srca bila bi nužna velika prospektivna studija, kaže Kloner.

"Tada biste morali da kontrolirate različite faktore - starost, spol, kardiovaskularni rizik i ishranu. Trebali biste to faktore pratiti dugi niz godina. Ukoliko već pijete, pijte u umjerenim količinama", rekao je on.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!