Navijači Armenije u Sarajevu skinuli zastavu Turske s uličnog stuba, Turci je vratili

Baščaršija

Navijači Armenije u Sarajevu skinuli zastavu Turske s uličnog stuba, Turci je vratili

Objavljeno na dan 24.03.2019 - 11:15 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Armenski navijači su noć uoči utakmice između nogometnih reprezentacija BiH i Armenije bili akteri incidenta koji se dogodio na Baščaršiji. Naime, oni su s jednog stuba javne rasvjete skinuli zastavu Turske i demonstrativno je bacili.

Na Instagram stranici navijača Armenije pojavio se video u kojem tri navijača skidaju zastavu Turske i bacaju je. Zbog ovog video snimka u komentarima su navijačima upućene mnoge prijetnje. 

Ovaj čin izazvao je gnijev turskih državljana koji žive u našem gradu, pa je jedan od njih, ne želeći da njegova zastava bude na podu, otišao na mjesto događaja i vratio je gdje je i stajala. Kazali su i da je prava sreća što niko od Turaka nije prolazio u tom času jer zasigurno ne bi prošli bez posljedica. 

Inače netrpeljivost između Turaka i Armenijaca datira još iz februara 1915. godine kada su Rusija i Turska ušle u Prvi svjetski rat kao neprijatelji. Turska je tada Armeniju smatrala petom ruskom kolonom. U februaru 1915. svih 60.000 mobiliziranih armenskih vojnika zatvoreno je u radne logore i poslije ubijeno. 

Na taj način izginulo oko milion i po ljudi. Odnos između ove dvije zemlje zbog toga je još uvijek neprijateljski. Armenija tvrdi da su ti događaji bili planirani i nazivaju ih genocidom. Taj je stav 1985. i 1986. zauzeo i UN, a godinu dana kasnije i Evropski parlament. S druge strane, Turska i dalje tvrdi da to nije bio genocid i da su samo neki zapovjednici otišli malo predaleko.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!