Navršilo se 25 godina od posljednjeg leta helikoptera RV i PVO Armije RBiH

Let bez povratka u Žepu

Navršilo se 25 godina od posljednjeg leta helikoptera RV i PVO Armije RBiH

Objavljeno na dan 07.05.2020 - 11:27 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Proteklo je 25 godina od posljednjeg leta helikoptera ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazdušne odbrane Armije RBiH. Tog 7. maja 1995. godine posada u sastavu piloti Dževad Malkić i Enver Čokić, te letač-tehničar Izet Džambić krenuli su u pomoć zaštićenoj zoni UN-a Žepi. 

U helikopteru su se pored medicinske opreme koja je bila neophodna stanovnicima Žepe i Srebrenice, nalazili i doktori koji su pošli da pomognu napaćenom narodu u opkoljenim enklavama. 

Helikopter je u ranim jutarnjim satima poletio ka odredištu, na kome ga je dočekala žestoka vatra iz svog raspoloživog naoružanja vojske RS-a koja je Žepu držala u okruženju.

Džemal Malkić FOTO: ARHIV

Za Srebrenicu su putovala četiri tuzlanska ljekara, koji su dobrovoljno prihvatili poziv da pomognu narodu Srebrenice. Let je trebao trajati ukupno 23 minute. Na heliodromu Igrišnik na Žepskoj planini, gdje je vatrama bilo obilježeno mjesto slijetanja, helikopter su čekali komandant 285. brdske brigade Avdo Palić i major Dževa Brgulja, sa grupom boraca.

No, željno čekani helikopter je pao u blizini mjesta gdje je treba sletjeti. Niko ne zna zbog čega je on preletio mjesto spuštanja, vratio se i udario u stabla šume. Poginulo je 12 članova posade, među kojima su piloti Džemil Malkić i Enver Čokić, letač tehničar Izet Džambić, ljekari Sead Halilović, Muharem Deljković i Husein Halilović.

Na olupinama helikoptera nisu pronađeni tragovi koji bi ukazali na to da je helikopter srušen vatrenim oružjem. U izvještaju stoji da je uzrok pada helikoptera neutvrđen.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!