Marketing USKinfo.ba
Ne brine ih kriza: Milićević i Drljača primaju osam službenika, plaća i do 2.150 KM

TRAŽI SE I SEKRETAR

Ne brine ih kriza: Milićević i Drljača primaju osam službenika, plaća i do 2.150 KM

Objavljeno na dan 06.02.2019 - 09:03 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Finansijska kriza u Federaciji BiH nije spriječila ministricu finansija Jelku Milićević (HDZ) i ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljaču (SBB) da u jeku priče o blokadi isplata u FBiH raspišu konkurse za prijem osam državnih službenika.

Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine objavila je 29. januara 2019. godine u ime Ministarstva finansija FBiH javni konkurs za prijem tri stručna saradnika. Ovo ministarstvo, na čijem čelu se u tehničkom mandatu nalazi ministrica Jelka Milićević, potražuje dva stručna saradnika bilansista i jednog stručnog saradnika za pravne poslove. 

Osobe koje budu primljene na oglašene pozicije imat će neto plaću u iznosu 1.165,50 KM, a Milićević od aplikanata traži da imaju godinu radnog iskustva nakon sticanja diplome visoke stručne spreme.

Pored ovog, Milićević je 4. februara 2019. godine raspisala i javni konkurs za prijem stručnog savjetnik za platni promet u zemlji i finansijsko poslovanje i stručnog saradnik za devizni sistem i platni promet sa inostranstvom. Predviđena neto plaća savjetnika je 1.291,50 KM, a saradnika 1.165,50 KM.

U proteklih nekoliko dana raspisan je konkurs i za prijem državnih službenika u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH na čijem čelu se nalazi ministar Vesko Drljača, također u tehničkom mandatu. 

Drljača potražuje osobe koje će zaposliti na pozicijama sekretara ministarstva, stručnog savjetnika za normativno-pravne poslove u oblasti rada i radnih
odnosa i stručnog saradnika u oblasti rada, sigurnosti i zdravlja na radu. 

Osoba kojoj se posreći da bude zaposlena kao sekretar ministarstva primat će 2.153,68 KM neto plaće. Nešto manju plaću dobijat će savjetnik za normativno-pravne poslove (1.424,21 KM), dok će stručni saradnik u oblasti imati neto plaću u iznosu od 1.285,26 KM.

Podsjećanja radi, u članu 31. Zakona o državnoj službi Federacije BiH piše da "državnog službenika postavlja rukovodilac organa državne službe, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije za državnu službu FBiH, s liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs". To znači da javni organi nisu dužni primiti najbolje rangiranog kandidata.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!